Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fizička aktivnost štiti od infarkta

    Ukoliko posedujete automobil ili televizor šanse da dobijete srčani udar su 27 procenata veće, pokazala je nedavno objavljena studija tima međunarodnih naučnika.
     
    Studija koja je uključila 29.000 ljudi iz 52 zemlje pokazuje da „malo znoja“ može mnogo da pomogne u očuvanju zdravlja srca, prenosi agencija AFP. 

    Do sada se iznenađujuće mali broj istraživanja fokusirao na vezu između fizičkog napora i srčanog udara, a još manji broj istraživanja se bavio upoređivanjem podataka za različite socijalne grupe i nacije. 

    U ovo studiji fizička aktivnost na poslu podeljena je u četiri nivoa, od potpuno sedentarnog radnog mesta do teškog fižičkog rada. Među ispitanicima je bilo onih koji imaju istoriju srčanih oboljenja ali i onih koji takve probleme nemaju. 

    Rezultat studije objavljene u „Evropskom žurnalu o zdravlju srca“ pokazuje da slaba ili umerena aktivnost na poslu ili bilo kakva aktivnost u slobodno vreme umanjuje mogućnost srčanog udara. Iznenađujući deo rezultata je da težak fizički rad rizik ne umanjuje uopšte. 

    Ova studija pozabavila se i pitanjem da li posedovanje automobila, motocikla, televizora, kompjutera, ali i zemlje i stoke utiče na srce. 

    Osobe koje poseduju kola i televizor – a to je 25 procenata u siromašnim i srednje razvijenim zemljama i dve trećine u visokorazvijenim – imaju vehu šansu da dobiju infarkt, zaključuju istraživači. 

    Dijabetes i visok krvni pritisak takođe su česta posledica posedovanja automobila i TV-a, i to tako što posedovanje ovih predmeta povećava vreme provedeno u mirovanju i time utiču na povećanje mogućnosti srčanih problema. 

    Fižička aktivnost i održavanje „linije“, može biti najlakši i najjeftiniji način očuvanje zdravlja, skrenuli su pažnju naučnici koji su se bavili ovim problemom.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE