Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Perastu dozvoljena samo adaptacija objekata

    Urbanistički projekat Perasta koji su usvojili odbornici Skupštine opštine Kotor podrazujeva da se u Perastu, koji je jedinstvena barokna celina, može samo raditi rekonstrukcija, odnosno adaptacija postojećih objekata.

    „Ovaj projekat ne odobrava ostalu gradnju kako ispod magistrale na priobalnom putu, tako ni iznad, posebno za objekat tvrđave Svetog križa, za koji je takođe predviđena samo rekonstrukcija“, kazala je Snežana Vojinović, nova sekretarka opštinskog Sekretarijata za urbanizam.

    „Perast mora ostati autentičan u punom sjaju nekadašnje arhitekture, jer smo svedoci brojnih devastacija, poput nadgradnje pojedinih objekata, izmena baroknog stila, postavljanja eloksirane bravarije i upotrebe neprikladnih materijala za sanaciju objekata“, dodaje ona.

    Urbanistički projekat Perasta je dokument koji će morati da poštuju budući investitori. „Ni ovu vrstu posla, dakle rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata, investitori neće moći da vrše bez konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore“, kazala je Vojinovićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE