Moguće smanjenje cene registracija hibridnih vozila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguće smanjenje cene registracija hibridnih vozila

  Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije najavilo je danas da je iniciralo promenu Zakona o registraciji vozila da bi se smanjila cena registracije hibridnih i drugih vozila sa manjom emisijom CO2.


  Državni sekretar Ministarstva Bojan Đurić rekao je novinarima da će međuresorska radna grupa Ministarstava početi da radi za nekoliko nedelja, a da bi izmenjen predlog zakona mogao da bude završen do sredine godine.

  “Nadam se da ćemo ovu godinu završiti sa novim zakonom koji bi bio više fer prema kupcima vozila koja imaju ekološku komponentu i koji mare za životnu sredinu”, kazao je on. Đurić nije želeo da govori o detaljima izmene zakona.

  Izmena će “značiti da automobili koji emituju manje ugljen-dioksida po pređenom kilometru, imati znatno nižu registraciju od velikih zagađivača, kakva su trenska vozila koja emituju 300 grama CO2 po pređenom kilometru što je tri puta više od ekolškoh vozila slične kubikaže”, ukazao je on.

  “Zakon o registraciji vozila ne uzima emisiju gasova sa efektima staklene bašte kao bitnu komponentu za bilo kakvu olakšicu prilikom plaćanja registracije, po čemu smo jedna od poslednjih država u Evropi”, rekao je Đurić.

  Đurić je precizirao da će u radu na izmenama zakona učestvovati najmanječetiri ministarstva i dve uprave i to ministarstva životne sredine, finansija, infrastrukture i unutrašnjih poslova.

  “Zbog novog zakona neće biti manjka u budžetu, jer će se taj novac drugačije raspodeliti. Više će plaćati vlasnici onih vozila koja ne mare za životnu sredinu”, rekao je on.

  Đurić je dodao da udeo hibridnih vozila u Srbiji za sada mali i naveo da ih je “u 2011. godini bilo registrovano oko 60”, zbog čega očekuje da bi izmena Zakona o registraciji vozila mogla da pomogne u povećanje tog broja.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE