Koliko je plastika (ne)zdrava?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko je plastika (ne)zdrava?

  Plastika je najčešći materijal koji čoveku služi za razne namene, a posebno su prisutne plastične boce u kojima se drži voda. Međutim, posle izvesnog stajanja u ovakvim bocama i balonima, voda postaje nedovoljno čista.
   
  Potrošači, inače, vrlo malo znaju o oznakama koje se nalaze u trouglovima na dnu ambalaže sa brojevima koji pokazuju koliko je plastika opasna. Primera radi, oznaka 1- PET zapravo znači da postoji mogućnost oslobađanja teškog metala antimona i sastojaka koji remete delovanje hormona.
   
  S druge strane, oznaka 2- HDP pokazuje da se radi o takozvanoj „dobroj plastici“, za koju postoji najmanja mogućnost da ispušta hemikalije u vodu.
   
  Ni plastika označena sa 4- LDPE ne ispušta hemijske sastojke, a koristi se za izradu plastičnih kesa. Dobra plastika je i ona označena sa 5- PP u koju se pakuju voćni sirupi i jogurt.
   
  A među najlošijima je plastika sa oznakom 6- PS, jer u vodu može da ispušta kancerogenu materiju. Upućeni tvrde da se ova oznaka nalazi na plastičnim čašama za kafu koje služe za jednokratnu upotrebu, ali i na pakovanjima za brzu hranu.
   
  Pregledanjem dna ovih čaša i plastične ambalaže za hranu, svako se može uveriti da li ovakav znak postoji ili ne. Što je još gore, takođe opasna oznaka PC, često može da se nađe i na plastičnim flašicama za odojčad, sportskim flašama, kao i na posuđu za spremanje hrane.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE