Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pomozite detetu da izabere knjigu primerenu uzrastu

    Nesporan je značaj koji knjige imaju za decu i obogaćivanje njihovog rečnika i izražavanja. Zbog toga čitanje treba negovati od najranijeg uzrasta, a raspust je idealan period za knjige koje interesuju decu, a ne samo školsku lektiru. Veoma je važno i odabrati pravu knjigu, jer pogrešna literatura ponekad može imati više štete nego koristi.

    Do tinejdžerskog uzrasta deca bi trebalo da ovladaju veštinama donošenja odluka i biranja, što se odnosi i na izbor knjiga. Ali, dok su u osnovnoj školi trebalo bi da im pomognete. Mališani uglavnom žele da čitaju popularne knjige, ili one za koje čuju od vršnjaka, starijih braće i sestara.
     
    Najvažnije pravilo kada birate knjigu jeste da vodite računa da detetu ne bude „preteška“, odnosno da je razume na pravi način i da je prilagođena njegovom uzrastu i interesovanjima. Detetu obavezno objasnite šta je „preteška“ knjiga, kao i šta je „primerena“, jer je bitno da shvati kriterijume izbora kada kasnije samo bude biralo. Recite mu, na primer, da će knjiga koja je trenutno „preteška“ uskoro biti „primerena“ i da to što sada nije preporučljiva ne znači da nikada neće moći da je pročita. Objasnite detetu da će nerazumljive reči i komplikovane jezičke konstrukcije knjigu učiniti dosadnom i da je to jedini razlog zašto mu ne date da je čita. Ako mališan i dalje insistira na određenom naslovu dozvolite mu, a ukoliko je zaista knjiga „preteška“, dete će brzo izgubiti interesovanje.
     
    Dete treba da čita knjige koje razume, ali ukoliko se dogodi da neku reč ne zna, treba ga motivisati da pita za njeno značenje. Nije dobro, savetuju stručnjaci, da dete čita „prelake“ knjige. To su one koje je pročitalo više puta, koje zna napamet. Ne treba da mu branite da ih čita, ali one ne bi trebalo da budu i jedine. Ukoliko niste sigurni u koju kategoriju spada knjiga koju dete želi da čita, pustite ga da počne, pa proverite da li razume o čemu se radi i da li shvata radnju. Ako je odgovor potvrdan, dozvolite mu da nastavi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE