Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkriven gen kojim može da se izleči gluvoća

    Ljude koji imaju problema sa sluhom obradovaće vest da su naučnici došli do novih otkrića koja mogu da pomognu lečenju gluvoće.
     
    Naime, nedavno su naučnici Univerziteta u Vašingtonu u svom najnovijem istraživanju otkrili gen JFGF20, za koji se nadaju da će izlečiti gluvoću. To bi predstavljalo pravu revoluciju u svetu medicine, jer je gluvoća problem od kog pati čak svaka tristota osoba na svetu.
     
    Ukoliko uspeju da uzgoje ćelije dlaka iz unutrašnjeg uha, naučnici smatraju da će time moći da reše probleme genetske gluvoće, ali i one koji su nastali zbog buke i starosti. Gen JFGF20 ključan je za gluvoću koja se pojavljuje sa starenjem, a naučnici sa vašingtonskog univerziteta su prvi uspeli da ga izdvoje. To otkriće daje nadu kako bi gluvoća mogla veoma uspešno da se leči.
     
    Naučnici su u testiranju na životinjama uspeli da izdvoje gen JFGF20 kao poseban gen iz organizma, a da životinje pritom ostanu savršeno zdrave. Sve životinje su pre vađenja pomenutog gena bile potpuno gluve. Američki naučnici su, takođe, otkrili da su nakon uklanjanja gena dve trećine ćelija dlaka iz unutrašnjeg uha koje služe pojačavanju zvukova – nestale.
     
    „Ukoliko bismo uspeli da nađemo način da uzgojimo te ćelije, mogli bismo da popravimo sluh koji je oštećen zbog starosti, izlaganja buci i nekih genetskih bolesti“, rekao je vođa studije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE