Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikotinska terapija ne pomaže da se ostave cigarete

    Žvakaće gume, flasteri i nazalni sprejovi, koji obezbedjuju nikotin osobama koje pokušavaju da se odviknu od pušenja, ne pomažu na duži rok, utvrdili su američki stručnjaci s Harvardskog univerziteta.

    Prateći 787 osoba koje su pokušale da ostave cigarete, tim sa Harvarda je ustanovio da se posle izvesnog vremena pušenju vratilo otprilike isto toliko onih koji su pri odvikavanju koristili neku od pomenutih terapija zamene nikotina, kao i onih koji nisu koristili nikakva pomoćna sredstva, prenosi AFP.

    U obe grupe cigaretu je ponovo zapalila oko trećina ispitanika. Šta više, teški pušači koji su koristili neku od terapija zamene nikotina (bez profesionalne pomoći) su čak bili pod dvostruko većim rizikom da se vrate duvanu nego oni koji su ostavili cigarete bez terapije zamene nikotina.

    To je možda zato što su teški zavisnici od cigareta u terapiji zamene nikotina videli neku vrstu “magične pilule”, koja će ih osloboditi zavisnosti, a pošto su utvrdili da to nije slučaj, osetili su da više nemaju podršku u svojim naporima i da su osudjeni na neuspeh.

    Istraživači s Harvarda su takodje utvrdili da se mnogi ne pridržavaju uputstava za terapiju zamene nikotina, za koje se preporučuje osmonodeljno korišćenje. Mnogi, naime, tu terapiju prekidaju znatno ranije.

    Od 1984, kada se pojavila prva žvaka za odvikavanje od pušenja, američka industrija sredstava koja zamenjuju nikotin beleži pravi bum – danas je tržište procenjeno na 800 miliona dolara. Uz to je prodaja lekova za odvikavanje od pušenja, koji se izdaju na recept, 2007. godine dostigla vrednost od 841 milion dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE