Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja naftovoda biće gotova do juna

    Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da do kraja juna bude završena izgradnja naftovoda koji će omogućiti da se izbegne upotreba Ormuskog moreuza.
     
    Naftovod je gotovo završen a biće operacionalan za šest meseci, u maju ili junu, izjavio je danas ministar za energiju UAE Muhamed bin Daen el-Hamili novinarima na marginama konferencije o nafti u Abu Dabiju.
     
    Iran je zapretio da će zatvoriti Ormuski moreuz kojim se transportuje 35 odsto nafte morskim putem u svetu, u slučaju da budu uvedene nove sankcije protiv izvoza nafte, a u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.
     
    Novi naftovod će omogućiti prevoz nafte od naftnih polja u Habšanu, emiratu  Abu Dabi do luke Fudžeirah, koja se nalazi u Omanskom zalivu, ali neće prolaziti kroz Ormuski moreuz.
     
    “Za šest meseci, u maju ili junu, moći će da počne izvoz”, dodao je on i precizirao da je kapacitet naftovoda 1,5 miliona barela dnevno, a moći će da dostigne kapacitet od 1,8 miliona barela dnevno, što je 70 odsto proizvodnje nafte u Emiratima, članici Opeka.
     
    Izgradnja ovog naftovoda dugog 360 kilometara počela je 2008. godine kako bi se izbjegao Ormuski moreuz.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE