Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novom Zelandu preti ekološka katastrofa

    Teretni brod Rena koji je nasukan od oktobra u blizini Novog Zelanda danas se prepolovio u oluji na dva dela, tako da su se brojni kontejneri s broda našli u moru što je izazvalo strahovanja od dodatnog izlivanja nafte.

     
    U moru je do sada završilo oko 300 kontejnera, od gotovo 880 koliko ih se još nalazi na brodu.
     
    Havarija broda Rena ocenjena je kao najteža pomorska ekološka katastrofa u istoriji Novog Zelanda i pre nego što se brod raspao, prenose agencije. Iz broda je tada iscurila velika količina lož ulja koja je dovela do zagađenja i usmrtila više od 20.000 morskih ptica.
     
    Zvaničnici pomorskih službi su izjavili da je prednji deo broda ostao zaglavljen na mestu gde se i nasukao, ali da deo koji se odvojio pluta vodama.
     
    „Za sada se zna da nije bilo značajnijeg curenja nafte, ali pošto je Rena u jako lošem stanju, očekujemo dodatno izlivanje“, kazao je novozelandski zvaničnik Aleks van Vingarden.
     
    Brod Rena, dužine 236 metara , nasukao se početkom oktobra na greben Astrolab udaljen 22 kilometra od obale, podsećaju agencije. U more je tada isteklo gotovo 350 tona nafte, zagadivši obližnje plaže i usmrtivši ptice.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE