Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka kreće u energetsku revoluciju

    Nacija koja je najbrže reagovala na vesti o martovskoj katastrofi u Fukušimi je Nemačka, a njihova reakcija je bila suspendovanje rada nekih od najstarijih nuklearnih elektrana u ovoj zemlji. Kako prenosi Business Insider, ovo predstavlja samo prvi korak u energetskoj revoluciji koja se predviđa u Nemačkoj.
     


     
    Vizija ove revolucije je budućnost bez nuklearnih energije, a to će se postići većim oslanjanjem na gas iz Rusije i održive izvore energije kao što su takozvane „fabrike vetra“.
     
    Ovakva reakcija Nemaca može se objasniti istorijom zemlje kada je u pitanju nuklearna energija.
     
    Nuklearne elektrane imale su podršku države naročito u periodu sedamdesetih godina prošlog veka. Ali, već u tim godinama postojao je otpor građana prema ovakvoj vrsti energije, koji su svoje proteste sa sloganom „Nuklearna energija? Ne, hvala“ organizovali ispred samih nuklearnih elektrana. Širenje tih protesta stvorilo je i Zelenu partiju. 
     
    Vladajuća Socijaldemokratska stranka 1979. godine i zvanično je podržala nuklearnu energiju, ali samo do 1986. i katastrofe u Černobilu kada je tu podršku povukla. Pitanje nuklearne energije imalo je status quo sve do kasnih 90-tih kada je u vladajuću koalicionu vladu ušla i Zelena partija.
     
    Godine 2000. Vlada Nemačke i energetske kompanije postigle su sporazum o postepenom napuštanju nuklearne energije kao izvora energije, a dogovorom je utvrđeno da se nuklearne elektrane više neće graditi.

    Ali ponovni preokret nastupio je 2009.godine kada je na vlast došla koalicija Demohrišćana i Liberaldemokrata na čelu sa Angelom Merkel, koji su obnovili licence nuklearnim elektranama i pitanje nuklearki vratili na period pre 2000.godine.

    Preokret ove vlade počinje posle katastrofe u Japanu. Nemačka je zatvorila sedam najstarijih elektrana , a u maju prošle godine objavila plan o gašenju svih nuklearnih elektrana do 2022.godine.

    Međutim, to je dovelo i do problema u snabdevanju energijom, gorivom i strujom, pa je tako jedna kompanija morala i da kupi struju od Austrije. Ali, Vladimir Putin, premijer Rusije, obećao je da će Severni tok biti spreman da do 2012.godine nadoknadi energiju koje su proizvodile nuklearne elektrane.

    Nemačka velike nade polaže u vetar, koji bi prema njihovim planovima do 2020. trebalo da čini petinu ukupno proizvedene energije u ovoj zemlji. Cilj je da obnovljiva energija čini 80 odsto ukupno proizvedene energije do 2050.godine. Nedavna istraživanja pokazuju da jedna od nemačkih offshore „fabrika vetra“ pravi 12 puta više energije od prvih nuklearnih elektrana izgrađenih u Nemačkoj.

    Ali ovo će da košta i građane Nemačke koji će putem poreza svake godine morati da odvoje oko 150 evra da podrže istraživanja, investicije i subvencionisanje obnovljive energije. Imajući u vidu šta sve narod u Srbiji preko poreza „podržava“, Nemci bar znaju da će im se sve na kraju ipak isplatiti.
     
    Pripremio: M.Miličković

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE