Građani Srbije najviše se plaše raka pluća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Građani Srbije najviše se plaše raka pluća

  Stanovnici Srbije, čak 44 odsto njih, najviše se plaše raka pluća. Od ove maligne bolesti najviše strahuju muškarci i stanovnici zapadne Srbije, dok je kod žena prisutniji strah od raka dojke i karcinoma grlića materica, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija GFK. Istraživanjem je utvrđeno i da je strah od raka pluća najmanji u istočnoj Srbiji.
   
  Rezultati ispitivanja pokazali su da žene smatraju karcinom pluća podjednako opasnim kao i rak dojke, zaključeno je u istraživanju, sprovedenom u oktobru prošle godine, a posvećenom uticaju zdravstvenih kampanja na ponašanje stanovnika Srbije.
   
  O raku pluća i raku dojke građani imaju najviše informacija i oni su daleko najpoznatija maligna oboljenja, ali, s druge strane, javnost manje zna i slabije je informisana o raku grlića materice, debelog creva, kože i drugih organa.
   
  Informacije koje bi građani Srbije želeli najpre da saznaju o raku pluća su način otkrivanja i metode lečenja i sve informacije u vezi tog zdravstvenog problema ispitanici bi najviše voleli da mogu da saznaju putem televizijskog programa ili od svog izabranog lekara.
   
  Zdravstvene kampanje koje su realizovane u prethodnih nekoliko godina motivisale su oko 25 odsto građana da se više posvete svom zdravlju, a polovina njih su otišli kod lekara.
   
  Istraživanje je pokazalo da je trećina građana počela više da se informiše o bolestima i vođenju zdravog života, dok je oko 17 odsto ispitanika promenilo ponašanje s ciljem da poboljša zdravstveno stanje, što je obuhvatilo smanjenje ili prestanak pušenja, bavljenje sportom, dijetalna ishrana, posvećivanje više pažnje svom zdravlju…
   
  Generalno, građani Srbije smatraju da su zdravstvene kampanje veoma korisne i čak 80 odsto ispitanika veruje da se na ovaj način može sačuvati zdravlje.
   
  Tako su najviše uticaja imale kampanje posvećene raku dojke, za dobrovoljno davanje krvi, borbu protiv pušenja i protiv bolesti zavisnosti.
   
  Kampanju “Tvoja pluća, tvoja odluka” zapazio je svaki deseti stanovnik Srbije, a kampanja koju su u avgustu prošle godine pokrenuli Republički Fond za zdravstveno osiguranje, Udruženje pulmologa Srbije, pod pokroviteljstvom farmaceutske kompanije Roš, najviše uticaja imala je u Vojvodini i istočnoj Srbiji.
   
  Srbija se po broju obolelih osoba od raka pluća nalazi na trećem mestu u Evropi, a najnoviji podaci pokazuju da je tokom prošle godine registrovano 4.800 novoobolelih, među kojima ima sve više žena.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE