Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja ipak skuplja od juna?

  Iako je plan poslovanja EPS za 2012. urađen bez poskupljenja struje, veće cene moguće su od juna, kaže direktor EPS Dragomir Marković.
   
  On navodi da ukoliko ne dođe do povećanja cene struje, EPS bi bio u minusu od 30 milijardi dinara, a sa poskupljenjem od 1. juna, taj gubitak bio bi smanjen za 20 milijardi dinara.
   
  Marković navodi da cena struje do kraja 2013. godine treba da bude veća 60 odsto. On to pravda otvaranjem tržišta i Zakonom o energetici koji podrazumeva da će EPS imati konkurenta, pa će takvo tržište podići cenu struje, za koju Marković tvrdi da je najniža.

  Zbog suše i nestašice električne energije struju smo uvozili iz slovenačke nuklearke „Krško“, od švajcarskog „Atela“ i od Bugara.

  Marković navodi da je ukupno kupljeno struje u vrednosti od 7,8 milijardi dinara, dok je razlika za neplanirani uvoz 5,9 milijardi dinara.

  „Može se reći da je po osnovu neplaniranog uvoza usled suše ostvaren minus od oko 25 miliona evra. Zbog suše imali smo neplanirani izdatak za gas za rad tri termoelektrana-toplana u Vojvodini. Dakle, oko 35 miliona evra je minus po osnovi uvezene struje i gasa“ , kaže Marković.

  Iako je prema trvdnji Markovića EPS imao dobit od 7,8 milijardi dinara, bilans ovog preduzeća biće na nuli. Odnosno, EPS je na gubitku 3, 5 milijardi dinara zbog uvoza struje, dok je ostatk novca otišao na hidroelektranu „Provonek“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE