Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Akcija Očistimo Srbiju dala odlične rezutate

    Ministarstvo životne sredine Srbije objavilo je danas da je za promociju akcije „Očistimo Srbiju“ u 2011. izdvojilo 412.286 evra, ističući da je to višestruko manje od ušteda koje su ostvarene tom akcijom.

    „Samo u jednom danu (u akciji Veliko čišćenje Srbije) uštedeli smo 180 miliona dinara (oko 1,8 miliona evra) zbog toga što su gradjani pokrenuti, izmedju ostalog, i marketinškom kampanjom uzeli učešće u čišćenju životne sredine“, rekao je ministar životne sredine Oliver Dulić na konferenciji za novinare.

    On je istakao da se, u delu „nestručne javnosti“ osporavan, portal „Očistimo Srbiju“ (ocistimosrbiju.rs) „isplatio prvog sekunda svog postojanja“ i dodao da taj sajt ostaje kao dobar alat za upravljanje otpadaom u Srbiji u budućnosti i potvrdjuje da se investicije u nove tehnologije i u znanje isplati.

    „Zaštita životne sredine je poput zdravstva, gde se gram uložen u prevenciju mnogo više ispati nego kasnije kilogram lečenja“, rekao je Dulić, koji je po obrazovanju lekar.

    Podsećajući da je akcija „Očistimo Srbiju“ pokrenuta u martu 2009. godine, on je istakao da je u poslednjih nekoliko godina napravljeno to da Srbija nikad nije bila čistija.

    „Situacija i dalje nije idealna, ali smo stvorili veoma moćan mehanizam da sprečimo da se Srbija u budućnisti prlja“, rekao je ministar životne sredine.

    Dulić je naveo da se u Srbiji godišnje potroši oko 19 milijardi dianra za zaštitu životne sredine (oko 190 miliona evra) ili oko 0,8 odsto bruto donaćeg proizvoda (BDP), ističući da je to „jedan od najnižih utrošaka za zaštitu životne sredine Evropi“. Prema njegovim rečima, kroz akciju „Očistimo Srbiju“ postignuti su „ogromni rezultati i značajne (novčane) uštede“.

    Dulić je naveo da u ovoj godini postignuto da se komunalni otpad u Srbiji prikuplja kod 77,3 odsto stanovništva, ističući da je tako pre roka prevazidjen plan da u 2014. godini 75 odsto stanovništva bude obuhvaćeno sistemom sakupljana otpada.

    Prema njgovim rečima, u ovoj godini je započeta izgradnja 26 gradskih reciklažnih centara, tako da će Srbija naredne godine imati ukupno 33 gradska reciklažna centra.

    Izgradnja reciklažnih centara će, kako je istakao Dulić, omogućiti suštinsku promenu u načinu upravljanja otpadom, jer se otpad više neće tretirati kao djubre, nego kao sirovima za dalju preradu.

    Kao jedan od uspeha Ministarstva životne sredine u ovoj godini on je naveo akciju „Veliko spremanje Srbije“ u kojoj je 4. juna učestvovalo 289.534 gradjana, koji su sa 5.311 lokacija ukonili više od 150.000 kubnih metara otpada.

    Prema njegovim rečima, dobre rezultate daje i akcija čišćenja divljih deponija, koja je započeta 10. oktobra ove godine.

    Do sada je u akciji „Prijavi lokaciju za čišcjhenje“ očišćeno 213 od 516 divljih deponija koje su prjavljene preko sajta www.ocistimosrbiju.rs, rekao je Dulić i dodao da očekuje da će do kraja godine sve biti očišćene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE