Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Zeleno svetlo“ Ministarstva za Pravilnik o bolovanju

  Pravilnik o bolovanjima, koji je predložio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva zdravlja, a njegova primena trebalo bi da počne osam dana od objavljivanja u „Službenom glasniku“.

   
  Portparol RFZO Sanja Mirosavljević kazala je Tanjugu da je dobijena saglasnost, odnosno pozitivno mišljenje Ministarstva zdravlja, da je pravilnik vraćen u fond, a da sada sledi njegovo objavljivanje u „Službenom glasniku“.
   
  Pravilnik bi, kako je ranije rekao direktor RFZO Aleksandar Vuksanović, trebalo tačno da definiše koliko dana bolovanja sleduje pacijentu za određenu bolest ili povredu, kako se ne bi dešavalo da se nekom pacijentu propiše tri dana bolovanja, a drugom za isti problem više dana.
   
  „Znaće se za svaku bolest koliko dana bolovanja tačno sledi, a prilikom izrade Pravilnika, koji je usvojio Upravni odbor fonda, konsultovani su predstavnici struke, a imali smo u vidu i praksu koja postoji u zemljama bivše SFRJ, kao i u zemljama EU“, rekao je Vuksanović.
   
  Prema predloženom pravilniku, ukoliko neko ima bronhitis moći će da odsustvuje s posla 14 dana, a ko ima virusnu upalu pluća 21 dan, a ukoliko je teži oblik i 30 dana.
   
  Za migrenu je predviđeno do sedam dana bolovanja, a za bolesti poput mononukleoze 30 dana.
   
  Izabrani lekar će nezavisno od pravilnika moći da produži bolovanje pacijentu ukoliko mu se stanje ne poboljša.
   
  U 2008. godini smanjio se broj osiguranika koji su koristili bolovanja duža od 30 dana, a prošle godine duže od mesec dana na bolovanju je bilo oko 70.000 zaposlenih.
   
  Svako je u proseku bolovao po 50 dana, a svi zajedno odsustvovali su sa posla 3.517.418. dana.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE