Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Primena hirurške liste provere smanjuje smrtnost

  Hirurška lista provere, kao što je ona koju koriste piloti pre svakog poletanja, može da smanji operativnu i postoperativnu smrtnost, pokazalo je istraživanje u Holandiji.
   
  Oko 100.000 bolnica širom sveta koristi hirurške liste provere koje je izradila Svetska zdravstvena organizacija, a koje sadrže 19 područja koja je potrebno proveriti pre i posle zahvata.
   
  Među ostalim, hirurzi moraju pre prvog reza da se uvere moraju da na operativnom stolu nemaju pogrešnog pacijenta, i da kreću sa operacijom sa prave strane bolesnika.
   
  Ranijim istraživanjem sprovedenim 2009. godine u 8 bolnica u različitim državama, utvrđeno je da u godini posle početka primenjivanja liste, smrtnost operisanih bolesnika pala je sa 1,5% na 0,8%.
   
  Novo istraživanje sprovedeno je u holandskoj bolnici i rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Surgery.
   
  Naučnici u univerzitetskom medicinskom centru u Utrehtu utvrdili su da je učinak sigurnosnih operativnih postupaka u njihovoj bolnici bio nešto manji i smrtnost je pala sa 3,1% na 2,8% u godini posle početka upotrebe liste.
   
  „Ispunjavanje lista provere u našoj bolnici bilo je daleko od savršenog“, napisao je naučnik Vilton van Klajn.
   
  Jedan od uzroka je bila manja verovatnoća da će se u slučaju hitnih hirurških pacijenata liste popunjavati do kraja, navode stručnjaci koji ističu da te liste same po sebi nisu dovoljne bez posvećivanja celokupne pažnje pitanjima sigurnosti kod zahvata u bolnicama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE