Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srušio se stub u Pompeji

    Stub u dvorištu jedne kuće u Pompeji srušio se danas što je obnovilo zabrinutosti u vezi sa stanjem ove arheološke lokacije zamrznute u vremenu usled erupcije vulkana Vezuv pre 2.000 godina.
     
    Prošle godine, italijanska vlada optužena je za nemar i neodržavanje Pompeje, koja se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a, u blizini Napulja na jugu Italije, kada se srušila „Kuća gladijatora“.
     
    Krajem oktobra ove godine se usled obilnih kiša srušio i deo unutrašnjeg zida Pompeje.
     
    Rušenje „Kuće gladijatora“, zajedno sa još tri slična incidenta 2010. godine, i optužbe za nemar i loše rukovođenje, doveli su do glasanja o poverenju protiv ministra kulture Sandra Bondija u januaru. On je preživeo glasanje, ali se povukao u martu.
     
    Zvaničnici su rekli da je stub koji se srušio jedan od nekoliko koji su podržavali drvene rešetke za biljke u kući Loreja Tiburtina, rimskog plemića.
     
    Izgrađena u drugom veku pre nove ere, kuća je renovirana 62. godine nove ere, 17 godina pre kataklizmičke erupcije.
     
    „Ako želimo da rešimo ovaj problem moramo odmah da angažujemo radnike. To je jedini način da se spasi Pompeja“, rekao je Cao Ćevoli, predsednik Nacionalnog udruženja arheologa, italijanskoj agenciji Ansa.
     
    U antičkoj Pompeji živelo je oko 13.000 ljudi kada je „sahranjena“ ispod naslaga pepela, lave, prašine i kamenja 79. godine nove ere nakon erupcije vulkana čija je snaga bila jednaka snazi 40 atomskih bombi.
     
    Dve trećine površine grada od 66 hektara je do sada otkriveno.
     
    Pompeji svake godine privuku 2,5 miliona turista i to je jedna najpopularnijih atrakcija Italije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE