Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gojazno dete – veći rizik od astme

    Deca koja imaju višak kilograma ili su gojazna u sedmoj godini su dvostruko izloženija riziku od astme nego njihovi vršnjaci normalne telesne težine, čak i ako su u ranijim godinama imala povećan indeks telesne mase (BMI) pa potom oslabila, utvrdili su švedski stručnjaci s Instituta Karolinska.
     
    Oni su obavili istraživanje na više od 2.000 dece od rođenja pa do osme godine. Među svom praćenim decom, šest odsto je u osmoj godini bolovalo od astme. Pri tom je među onima koji su imali previsok indeks telesne mase (BMI) u sedmoj godini, bilo 10 odsto astmatičara, prenosi Rojters. 

    I kada su u obzir uzeti drugi rizični faktori, kao što su istorija alergijskih oboljenja roditelja, ili eventualno majčino konzumiranje duvana, opstajala je činjenica da su deca gojazna u sedmoj godini pod dvostruko većim rizikom od astme, bez obzira da li su u prvoj ili četvtoj godini imala povišen BMI ili nisu. 

    Tokom svake godine u proseku je među 2.000 praćenih mališana bilo oko 300 s viškom kilograma, ali znatno manje ih je sve to vreme imalo višak – svega oko 122 od 2.000 su bili konstantno gojazni između prve i sedme godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE