Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Detaljniji papa test čuva zdravlje

    Papa test koji je važan korak u prevenciji raka grlića materice mogao bi biti još efikasniji dodatnim testiranjima za znake virusa koji ga uzrokuje.


    Lekari obično insistiraju da žene odlaze na papa testove svakih tri do pet godina. Taj test je zasnovan na “citologiji”, odnosno, uzimanju uzorka ćelija sa grlića materice i njegovim ispitivanjem pod mikroskopom u potrazi sa sitnim promenama koje mogu dovesti do pojave raka. 
     
    HPV, seksualno prenosiva zaraza, uzrokuje najveći broj kancera grlića materice u svetu. U Velikoj Britaniji mnoge tinejdžerke se vakcinišu protiv ovog virusa, ali mnoge odrasle žene su potpuno nezaštićene, pa je HPV testiranje jedni način da rizik drže pod kontrolom. 

    Ipak, holandska studija je proverila kakvi su dometi detaljnijeg papa ispitivanja gde se vadi više dodatnih uzoraka ćelija. 

    Analize na 45.000 žena u studiji pokazale su da je takva strategija sprečila još 10 slučajeva kancera na svakih 100.000 žena u poređenju sa konvencionalnim pregledima. 

    Istraživači smatraju da HPV testiranje treba da bude uvedeno u programe prevencije raka grlića materice kod svih žena starijih od 30 godina. Ako bi se testiranja obavljala na novi način, dovoljno bi bilo odlaziti na papa test svakih pet godina. 

    Isto su potvrdili i američki onkolozi. “Očekukemo da svaka žena koja bude negativna na HPV, bez obzira na zemlju porekla ili način dijagnostike, ima veoma nizak rizik od dobijanja raka grlića materice u periodu od tri do pet godina”, napisali su američki stručnjaci u saopštenju. 

    Dodatna istraživanja trebalo bi da pokažu kako treba obavljati dijagnostiku kod mlađih žena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE