Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Užice: Broj dece obolele od bronhitisa veći za 50 odsto

    Broj dece obolele od bronhitisa i drugih bolesti disajnih organa u Užicu veći je 50 odsto nego pre početka grejne sezone zbog visoke koncentracije čađi, koja je četiri puta viša od dozvoljene. U svakoj drugoj postelji na pedijatriji su deca s problemima respiratornih organa, za mesec dana pomoć lekara zatražilo je 179 najmlađih Užičana, dok se dnevno registruje šestoro novoobolelih od bronhitisa.
     
    – Imamo dve mogućnosti da zdravlje najmlađih sačuvamo od zagađenosti vazduha. Ili da pogasimo sve kotlarnice, ili da se kolektivno iselimo iz Užica – kaže dr Novka Garabinović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece užičkog Doma zdravlja. Od početka grejne sezone u Užicu čađ u vazduhu proteklih dana dostigla je svoj neslavni rekord. Čak 211 mikrograma ove opasne materije izmereno je u najstrožem centru grada, što je četiri puta preko dozvoljenog limita. Posledice zagađenog vazduha najrealnije očitavaju krcate čekaonice dečjeg dispanzera. U minule četiri nedelje ovde je zdravstvenu pomoć zatražilo 179 dece školskog i predškolskog uzrasta koja su se javila sa simptomima bolesti disajnih organa.

    – Više od dve decenije radim ovaj posao, epidemiološka slika iz godine u godinu sve je nepovoljnija, a ovo što se dešava proteklih sedmica je nezapamćeno – navodi dr Novka Garabinović. Svaki od pedijatara užičkog Doma zdravlja, ukazuje ona, primi dnevno preko 45 pacijenata, neuporedivo više od kolega iz drugih gradova koji u proseku urade 30 pregleda.

    – Broj dece obolele od bronitisa i drugih bolesti respiratornih organa veći je 50 odsto nego pre početka grejne sezone. Karakteristično je da brohnoopstrukcije traju po nekoliko dana duže nego ranije, i ne prolaze uz uobičajenu, već pojačanu terapiju. Uz otežano disanje i kašalj, deca dobiju i infekcije koje izaziva sekret čije lučenje provocira smog. To je pokazatelj da je zagađen vazduh najveći uzročnik bolesti – dodaje dr Garabinović.
     
    Sve veće su i potrebe za inhalacijom najmlađih. Standarno je, kaže sagovornica „Blica”, da se ovakva vrsta terapije kod dece radi dva puta dnevno po dva-tri dana. Međutim, ove zime je mnogo više pacijenata sa potrebom da im se uvede i treća inhalacija, ali i da se terapija produži na sedam dana. Na dečje odeljenje Opšte bolnice Užice svakodnevno se javi četvoro-petoro dece s uputom da se stacionarno leče u ovoj ustanovi zbog bolesti koju izaziva zagađen vazduh.
     
    Osnovni uzrok povećane koncentracije čađi, ocenjuje Dobrosav Jovanović, ekološki inspektor, jesu pojedinačna ložišta koja koriste ugalj, ali i saobraćaj. „Oko 20 kotlarnica trenutno je podvrgnuto merenjima, bude li emisije štetnih materija preko granica dozvoljenih, postupićemo po zakonu. Plan je da tokom grejne sezone obuhvatimo bar 50 kotlarnica potencijalnih zagađivača”, kaže Jovanović.
     
    Zbog visoke koncentracije čađi, stručnjaci su vazduh koji Užičani udišu proglasili opasnim. „Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, stariji i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu kod kuće i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju da uzimaju redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja da se obavezno obrate lekaru. Ne preporučuje se provetravanje prostorija u jutarnjim i večernjim satima – savet je iz Zavoda za javno zdravlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE