Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kantarion: lek za svaku ranu

    Kantarion se koristi protiv upala, posekotina, opekotina, hemoroida…Preparate kantariona nikako ne treba uzimati sa antidepresivima i statinima. Posebno bogatstvo kantariona je njegovo eterično ulje.
     
    Kantarion (Hypericum perforatum), jedna je od najčešće korišćenih lekovitih biljaka u čiju delotvornost narod ima veliko poverenje. Raste svuda, a najviše po livadama i napuštenim njivama. Prepoznatljiv je po čvrstoj, razgranatoj stabljici i kitnjastim cvastima sa žutim cvetovima.
     
    „Kantarion cveta od maja do septembra, a bere se gornja polovina biljke u cvatu i suši na promajnom mestu. Svojevrsnog je mirisa, oporog, nagorkog i aromatičnog ukusa“, kaže mr Selena Milkić, farmaceut apoteka „Prima“ u Beogradu i dodaje:
     
    „Sadrži mešovite tanije, u kojima preovlađuje katehinski, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karotin, flavonoidne heterozide, holin, vitamin C i tragove alkaloida. Ima i fenolskih jedinjenja izraženog antibakterijskog dejstva. Posebno bogatstvo kantariona je njegovo etarsko ulje, koje miriše na crnogorična ulja, a sastoji se od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena. Ulje je provereni lek protiv crevnih parazita“.
     
    Kada je reč o upotrebi kantariona, mr Milkić podseća da se odvajkada u narodnoj medicini cene mnogobrojni njegovi preparati i da mu je dejstvo mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava:
     
    „Spolja se koristi protiv upala i za pospešivanje epitelizacije: protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra za lečenje jetre, gastritisa, čira želuca i protiv proliva“.
     
    Iako je lekovitost kantariona potvrdila i nauka, naša sagovornica upozorava da bi njegove preparate trebalo uzimati oprezno, naročito ako pacijenti piju antidepresive i lekove protiv povišenog holesterola (statine).
     
    „Osim što se brže od leka vezuje za enzime jetre, kantarion može i da pospeši lučenje ovih enzima i da pojača njihovu aktivnost, što umanjuje koncentraciju leka u krvi i slabi njegovo dejstvo“,  upozorava mr Selena Milkić. „U farmakoterapiji, kantarion se sam koristi kao prirodni, biljni antidepresiv. Ne znajući za njegovu interakciju s lekovima, pacijenti kojima je lekar propisao neki antidepresiv često sami, na svoju ruku, uzimaju i kantarion kao dodatak terapiji što nije dobro. Jer kada pacijent prestane sa uzimanjem kantariona, a nastavi terapiju antidepresivom, izazvaće nagli skok koncentracije leka u krvi i ispoljavanje njegovih neželjenih efekata, koji nisu bezazleni“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE