Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova metoda lečenja diskus hernije u KBC „Zemun“

    Neurohirurzi KBC Zemun prvi su u Srbiji počeli da izvode najsavremeniji vid operativnog lečenja diskus hernije, a radi se o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu, koji omogućava veoma brz oporavak pacijenta, izjavio je direktor KBC „Zemun“ dr Dragoš Stojanović.


    On je kazao Tanjugu da su neurohirurg i ortoped iz te ustanove bili na usavršavanju i obuci u Nemačkoj i da sada ta metoda može da se primeni i u toj ustanovi. 

    Prema njegovim rečima, reč je o takozvanoj „endoskopskoj operaciji“ koja podrazumeva da se posebnim instrumentima, širine nekoliko milimetara, dolazi do bolnog mesta. Novi zahvat daje dobre rezultate, oboleli mogu da se kreću već narednog dana, ali se operacija može primenjivati samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme. 

    Diskus hernija nastaje oštećenjem kičmenih korenova, a predstavlja veliki društveni i medicinski problem, jer je jedan od čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno otvaranja bolovanja. Osnovni razlozi ove bolesti su prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa. 

    Faktori rizika su poslovi ili aktivnosti koje podrazumevaju duže sedenje, dizanje težeg tereta, teži fizički rad, savijanje i uvrtanje tela, izlaganje potresima i vibracijama. Problem može da izazove i nepravilno vežbanje odnosno, intenzivni i naporni treninzi, a posebno opasan može biti neumeren intenzitet fizičke aktivnosti nakon duže pauze od treninga, odnosno nakon oporavka od povrede ili bolesti. U riziku su i pušači i gojazne osobe.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE