Kvarcovanje povećava rizik od karcinoma bazalnih ćelija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kvarcovanje povećava rizik od karcinoma bazalnih ćelija

  Kvarcovanje ne samo da povećava rizik od najsmrtonosnijeg oblika raka kože, melanoma, već i od najčešće forme ove bolesti, tzv. karcinoma (BCC) i to u mlađim godinama nego što je uobičajeno, poručuju američki stručnjaci iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Jejl.

   
  Oni su utvrdili da su mladi ljudi koji se kvarcuju pod 69 odsto većim rizikom od rane pojave BCC-a, prenosi Rojters.

  Žene, koje se češće kvarcuju nego muškarci, imaju čak 70 odsto udela u slučajevima BCC-a u SAD.

  Tim sa Jejla, kojim je rukovodila Suzan Mejn, je proučio slučajeve 750 osoba mlađih od 40 godina obolelih od BCC-a. U obzir su uzeti tipovi ležaja za kvarcovanje koje su koristili, broj godina tokom kojih su se ispitanici podvrgavali kvarcovanju, godine kada su započeli s tom praksom itd.

  Utvrđeno je da rizik od BCC-a raste sa godinama praktikovanja kvarcovanja, a iznenađenje je predstavljao podatak da za trećinu ispitanika to nije bilo prvo izbijanje BCC-a, već su od te vrste raka lečeni i ranije. Procenjuje se da oko 30 miliona Amerikanaca ide na kvarcovanje, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila kancerogenim za čoveka.

  U SAD se ležajevi za kvarcovanje smatraju “medicinskim sredstvom”, ali se tamošnji medicinski eksperti sve više zalažu za strožu regulaciju te oblasti. Interesantno je da je jedno ranije istraživanje pokazalo da kvarcovanje, kod osoba koje mu redovno pribegavaju, čak izaziva izvesnu psihološku zavisnost.

  Dok je melanom veoma smrtonosan, BCC najčešće biva izlečen ukoliko se rano otkrije i leči.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE