Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Evro-Ðunti“ obeležio jubilej izdanja Belog Markovića

    Izdavačka kuća „Evro-Ðunti“ koja je po produkciji u samom vrhu srpskog izdavaštva i nastoji da ne zanemari domaću književnost danas je obeležila jubilej „svog autora“ Radovana Belog Markovića razgovorom o trima njegovim knjigama koje je do sada objavila. 

    U „Akademiji“, najreprezentazivnijoj knjižari svog knjižarskog lanca „Evro-Ðunti“ je okupio znalce Markovićevog opusa prof. dr Radivoja Mikića, dr Stojana Ðorđića i Jasminu Tonić da okupljenim gostima, među kojima je, pored predstavnika medija, bilo više kolega-pisaca i uglednih ličnosti srpske kulture akademika, iznesu neke lične impresije o piscu koji je 40 godina prisutan na srpskoj literarnoj sceni.

    Prof. Mikić koji je potpisao kao urednik veći broj Markovićevih knjiga podsetio je da je do sada objavio 15 proznih dela, od kojih je osam romana i sedam zbirki priča koja su mu donela brojne i najvažnije književne nagrade.

    Prema rečima Mikića, „Evro-Ðunti“ je objavio do sada tri romana iz petoknjižja posvećenog piščevom zavičaju Kolubarskom kraju “ Orkestar na pedale“, „Gospođa Olga“ i najnoviju „Kavaleri strarog premera“ u kojima je pokazao svoje majstorstvo da stvara svet koji liči na realni, ali je u potpunosti izmaštan.

    „Markovića zanima moć književnosti u susretu sa nekim realnim situacijama kao što su opisi zanata, njihova oruđa, kako su opisani u literaturu i da je u stanju da stvori pomoću jezika uverljive slike o svemu tome“, naglasio je Mikić.

    Za Ðorđića je misterija kako je pisac poput Markovića istovremeno miljenik kritike, o njemu se održavaju simpozijumi i pišu zbornici a vole ga i čitaoci što potvrđuje brojna nova izdanja njegovih ranije objavljenih dela kao što je slučaj i sa ovima koje je sada iznova štampao “ Evro-Ðunti“.

    Ocenivši da je Marković veoma hermetičan pisac, čije se knjige teško čitaju, iako su nesumnjivo visokog estetskog dometa, Ðorđić se zapitao da li je „Evro-Ðunti“ odlučio da ga uvrsti među „svoje pisce“ zato što ga cene profesori književnosti ili zato što je čitan i zaključio da je Marković najčitaniji hermetički pisac savremene srpske književnosti.

    Jasmina Tonić smatra da oni koji čitaju Markovićeve knjige nisu obični čitaoci već moraju da znaju književnu tradiciju i teoriju da bi pronikli u njegovu prozu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE