Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 2013. godine drastično smanjenje uvoza iz Hrvatske?

    BiH bi se mogla suočiti sa drastičnim smanjenjem uvoza mleka i mlečnih proizvoda, mesnih prerađevina, keksa i konditorskih proizvoda kao duvanskih proizvoda iz Hrvatske, što će biti jedan od pozitivnih efekta koje ćemo osetiti ulaskom Hrvatske u EU. 

    Prema rečima Igora Gavrana, stručnjaka Vanjskotrogovinske komore (VTK), zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA Hrvatska sada te proizvode u BiH uvozi bez carina, a na te iste proizvode iz EU postoji carina, tako da će ulaskom u Uniju i napuštanjem CEFTA-e ponovno na te proizvode biti vraćene carine.

    Najnovija predviđanja VTK-a pokazuju da će hrvatske kompanije koje imaju svoje poslovanje na ovom prostoru, kao što su Kraš, Zvečevo, Dukat, Atlantic grupa i dr., ići na proširenje svojih kapaciteta u BiH jer će im to biti isplativije u budućem poslovanju.

    Iako ni jedna od kompanija nije potvrdila te najave, u VTK-u veruju da će biti i preuzimanja domaćih ili izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, odnosno ugovaranje licencnih aranžmana s domaćim proizvođačima, od strane vodećih kompanija iz ovih oblasti.

    Iz VTK navode da će iako očekivana, ova ulaganja i prateći pozitivni efekti zavisiti od poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ukoliko budemo pasivni kao i do sada ova ulaganja bi mogla otići u susedne zemlje, navode stručnjaci.

    Podsetimo, naš izvoz u Hrvatsku čini 15 posto vrednosti ukupnog izvoza BiH. Naša zemlja je za prvih devet meseci ove godine ostvarila spoljno trgovinsku razmenu sa Hrvatskom od oko 17,5 milijardi KM, pri čemu je izvoz bio 6,3 milijarde KM, a uvoz 11,2 milijardi KM.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE