Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Procena Srbije u februaru, status u martu

    Šefovi diplomatija Evropske unije sastaće se u februaru sa jasnim ciljem da Srbiji dodele status kandidata, s tim da Evropski savet to potvrdi u martu, saopštio je danas u Briselu predsednik Saveta EU Herman Van Rompej .

    ”Srbija je ostvarila znacajan napredak i povukla hrabre poteze da privede najtraženije ratne zlocince pravdi”, izjavio je Rompej na konferenciji za novinare u sedištu EU.

    Rompej je takode rekao da EU želi da ohrabri Srbiju nakon što je dijalog Beograda i Prištine dao prve rezultate. Prema njegovim rečima, Srbiju treba da nastaviu dijalog i poboljša odnose sa Prištinom, što je, kako je istakao, u njenom najboljem interesu. “Nastavicemo da pratimo situaciju”, rekao je Van Rompej, “A Savet ministara sastaće se u februaru s ciljem da Srbiji odobri status kandidata i da to bude potvrdeno u martu”.

    Rompej u svom govoru nije precizirao na osnovu čega će ministri odlučivati o statusu Srbije, ali je u zaključcima Evropskog saveta koji su danas usvojeni, navedeno šta Srbija do tada treba da uradi.

    U zaključcima piše da će ministri spoljnih poslova Evropske unije “u februaru 2012. odlučiti o statusu kandidata za Srbiju, što će biti potvrđeno na Savetu EU u martu”.

    Ta odluka će, kako je navedeno u tekstu zaključaka, biti doneta nakon što ministri spoljnih poslova razmotre i potvrde da je Sribija “nastavila da iskazuje uverljivu posvećenost i da je ostvarila dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu” sa Prištinom.

    To uključuje, navodi se dalje, “primenu sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza, postizanje dogovora o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji i aktivnu saradnju u cilju omogućivanja Euleksu i Kforu da vrše svoje mandate”.

    U zaključcima se “konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila ka ispunjavanju političkih kriterijuma predviđenih Kopenhaškkim procesom i da je postigla “puni i zadovoljavajući nivo saradnje sa Haškim tribunalom”.

    Evropski savet, kojeg cine šefovi država i vlada zemalja clanica sastace se 1. marta u Briselu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE