Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izabran budući izgled prostora od Savskog pristaništa do Kalemegdana

    Uređenje prostora od Savskog pristaništa do Kalemegdana radiće se po ideji arhitektonskog tima iz Japana, koji je, zajedno sa predlogom arhitekata firme ARCVS iz Beograda izabran za najbolji. Prema tom rešenju, centralni deo ovog dela grada je takozvani „oblak“, sastavljen od kružnih rampi namenjen isključivo za kretanje pešaka.
     

     
    Na međunarodnom konkursu za povezivanje Kalemegdanskog parka sa Savskim priobaljem, koji je završen u maju, dva rada, čiji su autori iz Japana i Beograda, proglašena su za najbolje. Autori oba rada pokušali su da spoje svoje ideje u jedno rešenje, ali nisu uspeli, zbog čega je svako posebno trebalo da razradi svoj predlog. Analiza je dostavljena Urbanističkom zavodu Beograda koji je prednost dao japanskom rešenju, s tim što će u obzir uzeti i pojedine ideje tima iz Beograda, poput produžetka objekta Beton hale i prostor namenjen za letnju pozornicu.
     
    – Osnova konkustrukcije budućeg izgleda ovog dela grada biće krov Beton hale. To je centralni plato koji će biti ozelenjen i gde će se nalaziti manji komercijalni centar, kafići, restorani, prodavnice, prostor za odmor… Odatle kreću pešačke rampe kojima će se ljudi penjati do Kalemegdana. Jedna bi izlazila otprilike kod Japanske česme, a druga na šetalište na kome se danas često održavaju izložbe – rekao je za „Blic“ gradski arhitekta Dejan Vasović.
     
    Uređenje ovog poteza moglo bi da počne za oko dve godine, do kada će biti završen detaljan urbanistički plan i dokumentacija neophodna za njegovu realizaciju.
     
    – Detaljni plan verovatno će biti gotov u junu sledeće godine, posle čega sledi projektovanje koje, za ovako ozbiljne stvari, može da potraje i godinu dana. Okvirno, za dve godine, a vrlo moguće i ranije, moglo bi da se krene u realizaciju. Izrada dokumentacije sigurno će biti rađena 2012. godine – kazao je Vasović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE