Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napredak u upravljanju svim vrstama otpada

    Srbija je u 2010. napredovala u upravljanju svim vrstama otpada jer su prošireni i modernizovani tretman i skladištenje, a povećan je i broj operatera, izjavio je danas predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Nebojša Redžić.

    „Napredak u upravljanju komunalnim otpadom je veliki. Otvorene su četiri nove regionalne sanitarne deponije, nekoliko je u izgradnji i projektnoj fazi, a njihovo otvaranje značiće manje divljih deponija“, rekao je Redžić predstavljajući godišnji Izveštaj o stanju životne sredine u Srbiji u 2010. godini.

    Prema njegovim rečima, u Srbiji je prosle godine prikupljanje komunalnog otpada povećano na 72 procenta. Ukupno je bilo 2,6 miliona tona komunalnog otpada, od čega je prikupljeno i deponovano 1,6 miliona tona.

    Redžić je kazao i da je izdato 900 dozvola za upravljanje otpadom što, kako je dodao, znači da se reciklaža i prikupljanje otpada razvijaju, a oko 60 operatera je dobilo dozvole i za preradu otpada.

    Premašen je i cilj za reciklažu ambalažnog otpada od pet odsto, ali je reciklirano ukupno 19,6 odsto ambalažnog otpada.

    Redžić je dodao da treba dostići prosek 15 najrazvijenijih zemalja EU: reciklažu 90 odsto ambalažnog otpada.

    Izveštaj pokazuje da je u 2010. u Srbiji bilo 7,3 miliona tona industrijskog otpada, od čega je oko 20 procenata opasno.

    Povećanje količine neopasnog industrijskog otpada, kako je objasnio, posledica je prijave 5,9 miliona tona pepela sa termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

    Redžić je naglasio da je 2010. godine bio veći tretman posebnih vrsta otpada: električnog i elektronskog, akumulatora, auto-guma, baterija i ulja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE