Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Autorka bestselera „Kuća orhideja“ gost Beograda

    Ljubitelji istorijskih romansi i egzotičnog Bliskog istoka sada će, posredstvom izdavačke kuće „Laguna“, moći da uživaju u svetskom bestseleru „Kuća orhideja“ Lusinde Rajli, koja je gost Beograda.

    Ljubavna priča smeštena u ratom rastrzanoj Evropi i egzotičnom Tajlandu već je postala svetski hit, jer je samo u Nemačkoj prodato više od 600.000 primeraka, a američka premijera očekuje je u februaru 2012. godine. Roman je prvenac irske autorke Lusinde Rajli, koja je predstavljajući svoju knjigu, rekla da nije očekivala ovoliki uspeh i da je samo želela da napiše knjigu koju bi volela da pročita. „Ovo je knjiga o dobroti ljudske prirode, praštanju i iskupljenju“, rekla je autorka. 

    Junakinja romana, pijanistkinja Džulija Forester vraća se, posle porodične tragedije, na imanje Vorton park gde sa harizmatičnim Kitom Krofordom pronalazi stari dnevnik i saznaje o tajnu o Oliviji i Hariju Krofordu čiji je brak razdvojio Drugi svetski rat čije posledice dotiču i samu Džuliju. 

    Rajlijeva je navela da je inspiraciju za roman našla u Tajlandu koji je često posećivala jer joj je otac tamo živeo, a sada i poseduje kuću na jednom ostrvu u toj zemlji. „Bila sam sa suprugom na Tajlandu i posvađali smo se i ja sam izašla na balkon, videla orhideje i pomislila kako je zanimljivo što jedan takav cvet raste svuda po Bliskom istoku, a istovremeno može da opstane i u vašoj hladnoj kući“, ispričala je autorka anegdotu vezanu za nastanak svog romana. Svetski kritičari roman Rajlijeve nazivaju mešavinom „Madam Baterflaj“ i britanske televizijske serije „Downtown Abbey“ koja se bavi životima jedne aristorkatske porodice koja živi na jednom fiktivnom imanju. 

    Govoreći o svom romanu ali i popularnosti istorijske fikcije, Rajlijeva je ocenila da se u proteklih desetak godina u svetu pojavio novi trend pisanja o prošlosti. „To je verovatno zato što je svet u ekonomskoj krizi i zato se ljudi okreću prošlosti u potrazi za nekim vrednostima koje su izgubljene u ovom materijalističkom svetu“, rekla je ona. „Moje heroine su na putovanju tokom koga otkrivaju svoju i prošlost svoje porodice i ona im pomaže da sagledaju pravi značaj svog života i možda ga više i cene“, dodala je Lusinda Rajli. 
    Kada je reč o budućim planovima, Rajlijeva je rekla da bi volela da njena knjiga bude adaptirana za film ali da nad time nema kontrolu i najavila rad na svojoj četvrtoj knjizi.
     
    Lusinda Rajli inače nije prvi put u Beogradu. Pozdravivši okupljene ona se prisetila svog prvog dolaska u Beograd pre 20ak godina kada je u svitanje, dolazeći vozom, „videla jedan veličanstven grad“. „I sada kada sam sletela avionom u Beograd nešto mi je kliknulo u glavi i možda ću se za dve-tri godine vratiti ovde sa romanom o ovom gradu“, rekla je Rajli. „Volela bih da napišem ličnu priču o Beogradu i ljudima koji žive ovde.“ 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE