Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci vade bakar iz otpada kod Bora

    Kompanija „Harsko“ iz SAD, u saradnji sa engleskom firmom „Klarendon“ iz Londona, investiraće 20 miliona evra u izgradnju moderne fabrike u Boru u kojoj će izdvajati bakar iz jalovine, otpadne sirovine nataložene tokom jednovekovnog rudarenja na ovim prostorima.
     
    Ovo je za „Novosti“ potvrdio Mič Bulajić, direktor „Klarendona“.
     
    – Ugovor o izgradnji fabrike u kojoj će posao dobiti 60 radnika trebalo bi da parafiramo početkom naredne godine – kaže Bulajić. – U zavisnosti od rezultata, ulaganja će kasnije dostići 50, a zatim i svih 100 miliona evra.
     
    Naš sagovornik kaže da će fabrika biti izgrađena u krugu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“, kao i da će se sirovine dopremati sa jalovišta iz sastava borske kompanije. Kompanije „Harsko“ i „Klarendon“ očekuju da posle dogovora sa Ministarstvom rudarstva, jalovišta RTB „Bor“ dobiju na koncesiju, uz plaćanje zakonom predviđene takse.
     
    – Naša očekivanja su da za početak godišnje proizvodimo oko 3.000 tona bakra. Sa „uhodavanjem“ proizvodnje, ta količina bila bi veća. Poseban aspekt biće ekologija budući da bi za rad naših postrojenja koristili otpadnu sirovinu koja se gotovo ceo vek sakupljala u krugu RTB „Bor“ – objašnjava Bulajić.
     
    U deponijama iz sastava RTB „Bor“ kako se procenjuje, ima oko 350 miliona tona jalovine. Najmodernijom tehnologijom iz ovog bi se moglo „izvući“ gotovo 200.000 tona najčistijeg bakra, i to postupkom koji je do 35 odsto jeftiniji od standardnog načina dobijanja crvenog metala.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE