Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačkoj nedostaju lekari

    Nemački Bundestag juče je prihvatio zakon o podsticanju otvaranja lekarskih ordinacija u manjim mestima, a posebeno vladino ministarstvo istovremeno se zauzelo za otvaranje nemačkog tržišta rada za stručnjake iz inostranstva, među kojima i za lekare.


    Glavni je cilj novog zakona o medicinskoj službi povećanje broja mladih lekara koji će otvarati ordinacije u manjim mestima. Zakon predviđa financijsku pomoć za lekare i njihove porodice koji se odluče za rad u provinciji.
     
    Neki delovi Nemačke, što se posebno odnosi na područja koja su nekad pripadala DDR-u, pate od premalog broja lekara opšte prakse tako da su stanovnici često prisiljeni na dugotrajna putovanja do najbliže lekarske ordinacije.
     
    Iako je, kako je naglašeno tokom parlamentarne rasprave što je prethodila izglasavanju zakona, broj ordinacija opšte prakse u Nemačkoj iznad evropskog proseka, ordinacije su uglavnom koncentrisane u gradovima i oko njih.
     
    „Ovaj će zakon poboljšati stanje s medicinskimkadrom u provinciji“, izjavio je nemački ministar zdravstva Daniel Bahr.
     
    Zakon su podržali zastupnici vladajuće koalicije, dok je opozicija bila protiv smatrajući da predviđene mere za poboljšanje medicinske struke u provinciji nisu potrebni.
     
    Stručnjaci procenjuju da će se stanje s lekarima opšte prakse dodatno pogoršati, jer bi do 2020. više od 7000 lekara opšte prakse trebalo otići u penziju, a za većinu nisu pronađeni naslednici.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE