Zagađivači žele pomeranje sporazuma za 2015. godinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zagađivači žele pomeranje sporazuma za 2015. godinu

  Indija i Kina juče su se pridružile bogatim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država i Japana, u zahevu da se razgovori o novom sporazumu o borbi protiv klimatskih promena pomere za 2015. godinu.
   
  Evropska unija i zemlje osetljive na klimatske promene žele da razgovori počnu što pre i da sporazum bude finalizovan do 2015.

  Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama počinje danas u južnoafričkom gradu Durbanu.

   

   
  Komentatori navode da bi male ostrvske države, koje tradicionalno kritikuju velike industrijske emitere štetnih gasova, mogle da počnu javno da imenuju razvijene zemlje koje blokiraju napredak u rešavanju ovog pitanja.

  “Situacija je na ivici haosa i oni to možda neće moći da riješe”, rekao je jedan iskusni delegat.

  Japan, Kanada i Rusija izloženi su kritikama jer nikada nisu prihvatili odredbe prethodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena – Protokola iz Kjota, čije odredbe ističu krajem sledeće godine.

  Najranjivije zemlje smatraju da taj spor ne treba da bude razlog za odgađanje razgovora o novom sporazumu. Komentatori smatraju da bi samit mogao da bude uspešan u vezi sa nekim drugim temama, poput pružanja finansijske pomoći siromašnim zemljama.

  “Planeta nema drugu održivu alternativu osim da osigura nastavak Protokola iz Kjota od 2013 “, izjavio je Horhe Arguelo, lider argentinske delegacije, koja ove godine predsedava uticajnim blokom G77/Kina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE