Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ptice iz Skandinavije „kasne“ na Ostrvo

    Guske, patke i labudovi koji provode zimu u Severnoj Evropi prinuđeni su da menjaju svoje navike seobe zbog povećanja temperature, tvrde naučnici, a prenose agencije.

    Istraživači iz Finske došli su do zaključka kako ptice u svojim migracijama kasne mesec dana u odnosu na period od pre 30 godina.  Predstavnici jednog udruženja iz Britanije, koje brine o migracijama, tvrde kako je broj sličnih vrsta ptica na Ostrvu u naglom padu.

    Aleksi Lehikoinen, glavni istraživač sa Univerziteta Helsinki, istražio je problem migracije u ovom delu Evrope u nekoliko poslednjih decenija. „Još jedna stvar koju smo zaključili jeste ta da se temperatura vode naglo diže u odnosu na temperaturu vazduha. To znači da ima više hrane za ove vrste na ovom području“, kaže Lehikoinen.

    „U ovoj zemlji smo pri kraju migracija ptica koje dolaze iz Skandinavije, Rusije i Sibira. Mi smo poslednja stanica tako da neke ptice uopšte ne dolaze“, kaže istraživač dr. Geof Hilton.

    Naučnici smatraju da ove promene u migracijama ptica mogu ukazati i na promene u nekim područjima. „Ovo su velike ekološke promene. Ako slučajno izgubite hiljade gusaka iz vlažnih područja, postoje velike šanse da će se nešto dogoditi sa tim područjem“, kazao je dr. Hilton te dodao kako priroda odlazi od nas.

    Tim istraživača iz Finske sada radi na novoj studiji kako bi zaključili koje su to ptice odlučile ostati u severnoj Evropi, a koje nestaju sa lica zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE