Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo od morskih algi pogoni mornaricu SAD

    Ratna mornarica SAD je proše noći počela svoj do sada najveći test alternativnog goriva, pripremajući razarač za putovanje duž obale Kalifornije s pogonom na 75 tona goriva dobijenog od – morskih algi.

    Ratna mornarica za iduću godinu priprema udarnu flotilu malih brodova, razarača, krstarica, podmornica i jedan nosač aviona s pogonom na alternativno gorivo, uključujući i nuklearno.

    Do 2016, mornarica želi da stekne „Veliku zelenu flotu“ plovila i aviona na nuklearni pogon, hibrid-električni i na pogon biogorivom.

    Mornarica ulaže više od 500 miliona dolara u rastuću industriju biogoriva u nadi da će to u idućoj deceniji doneti smanjenje njene zavisnosti od nafte i za 50 procenata.

    Biogorivo za razarač je mešavina polovine nafte i polovine obrađenog ulja od algi. Proizvođač tog ulja je firma „Solazim“ iz San Franciska koja menja genetski sastav algi da bi one proizvodile – gorivo.

    Mornarica sarađuje sa nekoliko desetina firmi koje su podnele mnoštvo uzoraka alternativnog goriva napravljenog od svačega: od piletine i semena senfa, do mikroorganizama i običnog smeća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE