Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Infektivne bolesti i dalje pretnja

    Zdravstvo u EU je suočeno sa 80.000 novih slučajeva tuberkuloze godišnje, a ima ozbiljne probleme i sa malim boginjama, HIV infekcijama i zarazom na lekove otpornim bakterijama, tzv. „superbakterijama“, objavio je ovih dana u izveštaju za 2011. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sa sedištem u Stokholmu.
     
    U predgovoru izveštaja, Mark Sprenger, direktor ECDC-a, upozorava da najveću opasnost predstavlja samozadovoljstvo u pogledu infektivnih bolesti, odnosno stav da je borba s njima dobijena. „Ovaj izveštaj pruža mnoštvo dokaza da su mikrobi još uvek strahoviti neprijatelji“, ističe Sprenger, a prenosi Rojters. Na primer, „zabrinjavajući signali“ na planu malih boginja, registrovani 2009. godine, sada su prerasli u epidemiju te bolesti u mnogim zemljama članicama Unije. Od početka 2011. registrovano je više od 30.000 slučajeva malih boginja u Uniji.

    Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u septembru ove godine upozorila da se na više lekova otporna tuberkuloza, kao i na medikamente ekstenzivno otporna tuberkuloza u Evropi „alarmatno“ šire i da će od njih umreti na hiljade ljudi, ukoliko zdravstvene vlasti evropskih zemalja ne budu brzo reagovale.

    Jedam od razloga za današnju epidemiju tuberkuloze je i sve rasprostranjenija otpornost bakterija na antibiotike, ističe se u izveštaju ECDC. Veliku pretnju predstavlja i „superbakterija“ iz Indije, koja se prvi put pojavila u Evropi, tačnije u Britaniji avgusta prošle godine i otad se ubrzano širi.

    „U cilju borbe protiv zaraznih bolesti od najveće važnosti su stalna ulaganja u sistem nadzora nad njima, kao i njegovo unapređenje, uprkos ekonomske recesije širom Evrope“, stoji u izveštaju.

    ECDC upozorava na još neke nove bolesti koje bi mogle da predstavljaju pretnju javnom zdravlju. Ima na primer, znakova da se tzv. „virus Zapadnog Nila“ pojavio u nekim delovima jugoistočne Evrope, a registrovana su i lokalna inficiranja bolestima za koje se ranije smatralo da mogu biti samo „uvezene“, kao što su malarija, denga groznica i čikungunja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE