Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa

    Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar biće obeležen danas u Srbiji različitim aktivnostima, u cilju skretanja pažnje građanima da se prevencijom i dobrom kontrolom bolesti obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.
     

    Ovaj dan biće obeležen u 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes i predstavlja svetsku kampanju koja za cilj ima skretanje pažnje na problem dijabetesa u svetu, navodi se u saopštenju Intituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

    Logo Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je plavi krug, usvojen kao globalni simbol borbe protiv dijabetesa 2007. godine i simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa.

    Ove godine taj dan biće obeležen pod sloganom „Bori se protiv dijabetesa. Sada“. Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes 285 miliona ljudi u svetu ima tu bolest.

    Broj obolelih u svetu raste neverovatnom brzinom i ukoliko se ovakav trend nastavi za 20 godina broj obolelih će se povećati na više od 430 miliona, upozoravaju stručnjaci. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, procenjuje se da 600.000 osoba ili 8,2 odsto stanovnika Srbije ima dijabetes.

    Tip 2 dijabetesa, svake godine se u Srbiji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba. Nešto češće se otkriva kod osoba ženskog pola, najčešće posle 40. godine života. Taj tip dijabetesa više nije toliko redak ni kod mladjih osoba, gojazne dece i adolescenata. Bolest godinama može proći neopaženo, a otkriva se slučajno, kada su već prisutne komplikacije poput bolesti srca i krvnih sudova, bolesti oka, bubrega i nervnog sistema.

    Primenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapredjenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa može se smanjiti. Relativno male promene u stilu života, uključujući usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne telesne težine, smanjuju rizik za nastanak dijabetesa preko 50 odsto.

    Broj osoba sa tipom jedan (1) dijabetesa višestruko je manji od osoba sa tipom 2 dijabetesa. Svega 5-10 odsto pacijenata ima tip 1 dijabetesa, ali to nikako ne umanjuje njegov značaj, posebno zato što je taj tip jedno od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U pitanju su deca koja se od najranijeg perioda svog života leče insulinom. Prema podacima Registra za dijabetes, u našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 157 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina.

    Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Republička stručna komisija za dijabetes Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Savezom društava za borbu protiv šećerne bolesti, Dijabetološkim savezom, Udruženjem za edukaciju dijabetičara Srbije i Savezom društava za borbu protiv šećerne bolesti Vojvodine organizovaće Dijabetes forum. Pored foruma, taj dan biće obeležen i besplatnim merenjem nivoa šećera u krvi u Domu sindikata.

    Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar, ustanovila je 1991. godine Medjunarodna dijabetes federacija i Svetska zdravstvena organizacija, kako bi se podigla svest o brzom širenju ovog oboljenja širom sveta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE