Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upravljanje otpadom doneće do 20 miliona evra godišnje

    Usvojeni lokalni plan upravljanja otpadom na 14 beogradskih opština doneće prihode od 20 miliona evra godišnje, a ukupna investiciona ulaganja u narednih deset godina u taj sistem su 228,2 milliona evra, rečeno je danas na predstavljanju tog plana.

    Kako je rečeno na okruglom stolu „Lokalni plan upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020.“ u Privrednoj komori Beograda (PKB) grad bi taj projekat finansirao sa 82,6 miliona evra, IPA fondovi sa 24,4 miliona evra, Fond za zaštitu životne sredine Srbije sa 9,2 milliona evra, a iz kredita će se obezbediti 112 miliona evra.

    Savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić je podsetio da je predvidjeno da se svi regionalni centri upravljanja otpadom otvore od 2019. godine.

    „Sprovođenje tih planova upravljanja otpadom će doneti i otvaranje novih radnih mesta“, kazao je on.

    Šef tima za izradu projekta Marina Ilić kazala je da je projekcija da će u narednih 20 godina nastati 14,5 miiona tona otpada na 14 beogradskih opština i da je potrebno uvesti kontejnere za odvojeno sakupljanje otpada, kao i reciklažna dvorišta.

    „Za sakupljanje otpada u centralnim delovima Beograda predlažu se podzemni kontejneri za mešani otpad i podzemni kontejneri za papir, metal i staklo“, navela je ona.

    Kako je rekla ostale opštine kao što su Surčin, Sopot, Mladenovac i Grocka će koristiti kontejnere od 1,1 metra kubnog i kante od 240 litara za mešani otpad, kao i kontejnere od 240 litara za papir i metal. Iz lokalnog plana su izuzete opstine Obrenovac, Lazarevac i Barajevo koje su prišle Kolubarskom regionu za upravljanje otpadom.

    „U svakoj opštini se planira uspostavljanje reciklažnog dvorišta gde bi građani sami donosili akumulatore, baterije, ulja, drvo, električni i elektronski otpad, PET, metal, papir, i kabasti otpad“, navela je Ilić. „U planu su i transfer stanice koje bi imale i po jednu liniju za odvajanje i presovanje otpada“, kazala je Ilić i dodala da se predvidja jedna takva stanica za opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin i dve za Rakovicu, Čukaricu i Voždovac.

    Ona je navela da je u planu da se mešani otpad transportuje u postrojenje za mehaničko-biološki tretman u Centar za upravljanje otpadom u Vinči.

    „Očekuje se da se dobije više od 150.000 tona goriva godišnje“, kazala je Ilić.

    Ona je kazala da se planira i izgradnja postrojenja koje će kao gorivo koristiti isključivo gorivo iz otpada.

    „Postojeća deponija u Vinči će biti sanirana i pored nje će se izgraditi nova“, rekla je Ilić.

    Dodala je da je predviđena izgradnja postrojenja za kompostiranje zelenog otpada, otpada koji sakuplja JKP „Gradsko zelenilo“ i ostala Javno komunalna preduzeća.

    „Biće izgradjeno i postrojenje za recikljažu gradjevinskog otpada kao i izgradnja ili rekonstrukcija postrojenja za tretman otpada životinjsklog porekla Glutin“, kazala je Ilić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE