Uskoro novi lek za gojazne ljude?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro novi lek za gojazne ljude?

  Jedan eksperimentalni lek je u istraživanju, obavljenom u Centru za rak MD Anderson pri Teksaškom univerzitetu, pomogao gojaznim majmunima da u roku od mesec dana izgube 11 odsto telesne mase, što je ohrabrujući signal u potrazi za medikamentom ove vrste koji bi koristili ljudi.


  Lek pod nazivom “adipotid”, pomaže uništavanju masnog tkiva koje se akumulira ispod kože i oko stomaka, dok je većina ostalih lekova za mršavljenje ili smanjivala apetit, ubrzavala metabolizam ili sprečavala apsorpciju masti, prenosi AFP.

  Prethodno su miševi kojima je davan “adipotid”, uspevali da izgube 30 odsto telesne mase, a to što je lek potom delovao i na majmune, predstavlja veliki uspeh, jer dosad većina sredstava za slabljenje koja su se dobro pokazala na glodarima, nije na isti način delovala na primate.

  Lek deluje tako što, posredstvom izvesnog sintetičkog peptida, napada neke proteine na površini krvnih sudova koji hrane masne ćelije. Ti krvni sudovi odumiru, a masne ćelije više ne dobijaju hranu već bivaju apsorbovane i metabolisane.

  Ohrabruje i to što su majmuni koji su primali “adipotid”, osim što su oslabili, demonstrirali i poboljšanje otpornosti na insulin, što ukazuje da bi dostični lek mogao i da odloži razvoj dijabetesa tipa 2.

  U planu je da prvo testiranje “adipotida” na ljudima bude na gojaznim pacijentima obolelim od raka prostate, da bi se utvrdilo da li bi slabljenje povoljno delovalo na tu bolest.

  Jedini uočeni neželjeni efekat “adipotida” je izvesno štetno dejstvo na bubrege, koje bi moglo da se neutrališe smanjenjem doze dotičnog leka.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE