Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Papademos novi grčki premijer

    Lukas Papademos je novi premijer Grčke koji će voditi koalicionu vladu nacionalnog jedinstva do sredine februara iduće godine, kada treba da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

    Predsednik Grčke Karolos Papuljas danas je, posle maratonskih pregovora, dao mandat Papademosu da formira vladu nacionalnog jedinstva, zvanično je saopšteno, a prenela agencija ANA.

    Glavni zadatak novog premijera, 64-godišnjeg ekonomiste, i njegove vlade će biti, pored priprema izbora, da verifikuje i sprovede program Evropske unije o prevazilaženje finansijske krize kako bi bi se izbegao bankrot zemlje.

    Dosadašnji premijer Jorgos Papandreu, lider PASOK-a, podneo je ostavku da bi otvorio vrata za formiranje vlade nacionalnog spasa. To je bio preduslov da konzervativna Nova demokratija uđe u novu vladu. Prema dogovoru lidera dve vodeće stanke, u Grčkoj vanredni izbori bi trebalo da budu održani 19. februara iduće godine.
     
    Poznati finansijski stručnjak Lukas Papademos ukupno 16 godina bio je zamenik predsednika Evropske centralne banke (ECB) i guverner Banke Grčke. Na mestu zamenika predsednika ECB bio je od 2002. do 2010. godine, a pre izbora mediji širom sveta su objavili da je imao konkurenciju od čak 100 protivkandidata.

    Guverner nacionalne banke bio je od 1994. do 2002. godine i na toj funkciji nadzirao je napore Grčke za ulazak u zonu evra. Od odlaska iz ECB, krajem prošle godine, bio je savetnik premijera Papandreua.


    Proletos mu je Papandreu ponudio mesto ministra finansija, a kako Papademos nije prihvatio tu ponudu, sad već bivši premijer je tu funkciju poverio dotadašnjem ministru odbrane Evangelosu Venizelosu, drugom čoveku vladajuće stranke PASOK.

    Pre imenovanje za guvernera, Papademos je bio savetnik i vodeći ekonomista u centralnoj grčkoj banci.

    Rođen je 1947. u Atini, izučavao je tehničke nauke i fiziku u SAD, gde je i magistrirao. U SAD je doktorirao ekonomiju 1978. godine. Posle karijere asistenta i profesora univerziteta u SAD, vratio se u Grčku i od 1988. do 1993. predavao na Univerzitetu u Atini.

    Od 2006. godine je član atinske Akademije, najviše naučne ustanove u Grčkoj. Godine 1998. bio je član izuzetno uticajne Trilateralne komisije, za koju mnogi smatraju da je neka vrsta „svetske vlade“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE