Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Terapija za lupus francuske firme „Neovaks“ daje dobre rezultate

    Nova terapija, nalik vakcini, protiv autoimune bolesti lupus u početnim je ispitivanjima u Evropi dala dobre rezultate, ističu stručnjaci na tekućoj Konferenciji Američke fondacije za lupus.
     

    Ovom terapijom, koju je razvila francuska biotehnološka kompanija „Neovaks“, suzbija se protein interferon alfa, kojeg kod obolelih od lupusa ima više nego kod zdrave populacije i za koji se smatra da bi mogao biti pokretač hroničnih zapaljenja i autoimunog procesa, izveštava AFP.

    Za lečenje lupusa, potencijalno fatalne bolesti, inače ima veoma malo opcija. Ovo oboljenje karakteriše hiperaktivnost imunog sistema pacijenta, koji napada i sopstveno zdravo tkivo, izazivajući zamor, otoke, čireve, bol u grudima, probleme u radu organa i opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka.

    Džoun Meril, medicinski direktor pomenute američke fondacije, napominje da je u pitanju potpuno nov mehanizam borbe protiv lupusa, odnosno imunizacije protiv jednog elementa sopstvenog imunološkog sistema koji je suviše aktivan.

    Kod pacijenata koji su primili pomenutu terapiju, pod nazivom „kinoid“, su se razvila antitela protiv interferona alfa. Osim toga, kod nekih od njih su uočene i promene u tzv. „profilu ekspresije gena“, što je ohrabrujući znak da lečenje deluje.

    U prvoj i drugoj fazi testiranja na 28 pacijenata, injekcije „kinoida“ se se pokazale bezbednim. Osim toga, lečenje nije komplikovano za pacijenta. Sastoji se iz tri „vakcinacije“ tokom prvom meseca, posle čega sledi po jedna injekcija „kinoida“ svaka tri do četiri meseca.

    Računa se da bi druga B faza kliničkih ispitivanja „kinoida“ mogla da otpočne do sredine naredne godine.

    Od lupusa u svetu boluje oko pet miliona ljudi, više žena nego muškaraca i više obojenih nego bele rase. Bolest se obično javlja između 15. i 44. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE