Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekaru samo po recepte

    Veliki deo stanovništva Srpske ne sledi preporuke zdravog ponašanja, o čemu svedoče i najnoviji zabrinjavajući podaci. Naime, svaki treći stanovnik Srpske ne pere redovno ruke, a čak oko 40 odsto zanemaruje higijenu zuba i usta.
     
    Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srpske, koje je tokom prošle godine sprovelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite sa Institutom za javno zdravstvo, pokazalo je i da se više od polovine stanovnika Srpske ne tušira svakodnevno. Prema rezultatima ovog istraživanja češće od tri puta nedeljno kupa se oko 53 odsto odraslog stanovništva.
     
    Kako je istakla pomoćnik ministra zdravlja RS doktorka Amela Lolić, zabrinjava i činjenica da u Srpskoj prekomernu telesnu težinu ima više od polovine stanovništva (58 odsto), od čega je jedna petina gojazna. Rezultati pokazuju da je procenat gojaznog stanovništva prošle godine u odnosu na poslednja istraživanja iz 2002. godine povećan sa 19,6 na 21,6 odsto.
     
    – Jedna petina stanovnika navela je da nikada ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora hrane – kaže Lolićeva.
     
    Ona dodaje da je u odnosu na 2002. godinu, povećan procenat stanovništva koji je na merenju imao povišene vrednosti krvnog pritiska, sa 42 na 47 odsto. Isto tako, veliki deo populacije u Srpskoj i dalje ima povišene vrednosti holesterola u krvi i to oko 61 odsto stanovnika, a povišen nivo šećera u krvi oko 24 odsto stanovnika Srpske.
     
    Istraživanje je pokazalo i određene pozitivne pomake. U odnosu na 2002. godinu zabeležen je pad procenta pušača u RS, za 3,7 odsto, pa ih trenutno ima 31 odsto. Ipak, kako su naveli u ministarstvu, duvanskom dimu na javnim mestima izloženo je više od 80 odsto stanovnika, u kući 60, a na radnom mestu više od 50 odsto.
     
    – Pomak je i u tome što je u proteklih devet godina povećan broj stanovnika koji ne konzumiraju alkohol, sa 35 na 55,7 odsto – navodi doktorka Lolić.
     
    U ministarstvu dodaju da je u odnosu na 2002. godinu, povećan broj stanovnika koji se bave fizičkim aktivnostima tri puta nedeljno, u trajanju od bar 30 minuta, odnosno da to čini svaki četvrti stanovnik. Istraživanje je, kako navode u ministarstvu, pokazalo da je visok nivo pristupačnosti zdravstvenoj službi, što i jeste cilj resornog ministarstva. Naime, više od od tri četvrtine stanovnika Srpske zbog zdravstvenih problema prvo se obraća lekaru porodične medicine i to najviše zbog bolesti, potrebe za propisivanjem lekova, dok svaki peti dolazi doktoru radi kontrole zdravlja.

     Najučestalije oboljenje u Srpskoj bio je povišen krvni pritisak (29 odsto). Slede reumatska oboljenja, zatim povišene masnoće u krvi i šećerna bolest. Među stanovništvom koje svesno svojim ponašanjem rizikuje da oboli od bolesti srca i krvnih sudova, njih više od dve petine (42 odsto) ima udružene faktore rizika (pušenje, nizak nivo fizičke aktivnosti i korišćenje masti životinjskog porekla u ishrani).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE