Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kovačević: Za deset godina u Srbiju se slilo 55 mlrd. evra

    Za 10 godina od doznaka, kredita, stranih investicija i donacija u Srbiju stiglo 75 milijardi dolara, kaže ekonomista Mlađen Kovačević.

    Računica ekonomiste Mlađena Kovačevića, pokazuje da se tokom prethodne decenije u našu zemlju slilo 75 milijardi dolara, što je oko 55 milijardi evra.

    „Najviše novca stiglo je po osnovu doznaka iz inostranstva, odnosno koverti koje su u Srbiju slali rođaci iz inostranstva. Nešto manje novca stizalo je po osnovu kredita, još manje od stranih direktnih investicija, a najmanje je bilo donacija,“ kaže sagovornik Politike.

    Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je, samo kada je o stranim investicijama reč, u Srbiju za deset godina stiglo oko 13 milijardi evra. Ipak, prema rečima Kovačevića, veći problem od toga koliko je para potrošeno pitanje je na šta su one potrošene. A najvećim delom novac je otišao na peglanje trgovinskog deficita koji postoji između uvoza i izvoza, zatim na devizne rezerve koje su pre deset godina iznosile 1,3 da bi sada dostigle 10,4 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE