Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija u Komitetu Uneska za zaštitu svetske kulturne baštine

    Srbija je većinom glasova izabrana u Komitet Uneska za zaštitu svetske kulturne baštine, izjavio je večeras FoNetu u Bukureštu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
     
    Komitet Unesko za zaštitu svetske baštine, objasnio je Jeremić, ključno je telo Ujedinjenih nacija koje se bavi zaštitom srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Ovaj glas, smatra on, značajna je podrška Srbiji, ali i našoj politici prema tim crkvama i manastirima i našem insistiranju da oni predstavljaju deo srpske kulturne baštine.
     
    „Imali smo značajan otpor našoj kandidaturi u nekim delovima sveta“, napomenuo je Jeremić, „ali je taj otpor prevaziđen i Srbija će naredne godine biti član ovog tela međunarodne zajednice“.
     
    Srbija je podršku dobila još u prvom krugu, kada je za njen izbor glasalo 86 zemalja. Pored Srbije, koja je dobila 86 glasova, danas su u prvom krugu glasanja izabrani još i Nemačka, Indija, Japan, Alžir, Senegal i Malezija.
     
    Komitet Uneska za zaštitu svetske baštine ima 21 člana i najvažnije je telo zaduženo za sprovođenje Konvencije o svetskoj baštini.
     
     
    Taj komitet na godišnjoj sednici odlučuje o ulasku kulturnih i prirodnih dobara na listu svetske baštine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE