Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak dojke ubija srpske muškarce

    U Srbiji od raka dojke oboli dva puta više muškaraca nego u svetu, ili 2,24 odsto od ukupnog broja novoobolelih od ove bolesti. U svetu je to jedan odsto u odnosu na broj novoobolelih žena.


    Zato, ukoliko opipate nešto tvrdo u dojci, primetite promene na bradavici ili iz nje počne da curi tečnost, ako su vam limfne žlezde otekle ispod pazuha – pravac kod doktora.

    Rezultati naučnog istraživanja Univerziteta u Lidsu govore da je ova bolest u porastu. Kako svetski stručnjaci navode, opasno je to što se muškarci kasno jave lekaru, obično kad već imaju metastaze.

    Prema rečima dr C, interniste i medikalnog onkologa u srpskom Institutu za onkologiju, u Srbiji je ove godine od raka dojke obolelo oko 45 muškaraca.

    – Kad se muškarcima saopšti dijagnoza, šokiraju se. Ne znaju da bolest postoji. Lečenje je potpuno isto kao i kod žena. Uključuje operaciju, zračenje, hemoterapiju, hormonalnu terapiju. Na pojavu raka kod muškaraca utiče starost, jer ga dobijaju ljudi od 60 do 70 godina. U riziku su ako je neko u porodici oboleo i ako imaju visok nivo ženskog hormona estrogena – objašnjava dr Vasović i dodaje da većina muškarcima ne zna da može da oboli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE