Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amfetamini trajno oštećuju mozak

    Korišćenje sintetičke droge amfetamin u periodu adolescencije dugoročno dovodi do nepovratnih neurobioloških poremećaja i rizičnog ponašanja, čak i u slučaju potpunog prestanka njenog konzumiranja, pokazali su rezultati istraživanja međunarodne grupe naučnika.
     
    Naučnici su ispitivali grupu pacova „adolescenata“, jer je hemija mozga tih glodara veoma bliska ljudskoj, objavljeno je u međunarodnom naučnom časopisu IJN (International Journal of Neuropsychopharmacology).
     
    Odabranoj grupi pacova su tokom perioda adolescencije davane po tri različite doze amfetamina da bi, kada su ušli u zrelo doba, upotreba tog narkotika, poznatog i kao „spid“, bila obustavljena.
     
    Istraživači su konstatovali anomalije moždane aktivnosti vezane za lučenje tri neurohemijske supstance – serotonina, dopamina i noradrenalina, što obično dovodi do emocionalnih poremećaja i mentalnih oboljenja kao što su depresija ili zavisnost. Kod pacova koji su u periodu adolescencije bili izloženi umerenoj dozi amfetamina primećena je i veća hiperaktivnost, dok su rizični oblici ponašanja bili povećani kod svih pacova, bez obzira na dozu narkotika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE