Lekovita priroda timijana

Najlekovitiji deo timijana je list, jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i cela gornja polovina biljke dok je u cvetu. Biljka, inače, cveta od juna do oktobra, a gaji se kao ukrasna i kao medonosna.

Sastojak timol jedan je među važnijima za koji je dokazano da višestruko jače deluje na određene mikroorganizme i koristi se kao prirodni antiseptik, lek protiv kašlja i kupka za opuštanje. Njegova primena je česta kod bolesti respiratornih organa, jer se pokazalo da efikasno smiruje veliki kašalj i kod dece i kod odraslih.

Savršen je antiseptik jer etarsko ulje sadrži zavidne količine timola i karvakrola. Zanimljivo je da najviše eteričnog ulja biljka ima oko 14 časova. Istraživanja su pokazala da timijan ima i zavidne količine gvožđa, kalcijuma, smole, a od vitamina posebno vitamin A. Zbog prijatne arome i baktericidnog svojstva, predstavlja obavezan sastojak mnogih pasti za zube. Jer, osim što zube čisti, istovremeno jača desni i osvežava dah.

S druge strane, timijan je i izvrstan začin za ribu i meso, a koristi se i kao dodatak jelima od paradajza i čorbama. Jelu daje pikantan ukus, a istovremeno neutrališe masnoću.  Aromatična supstanca sadržana u esencijalnom ulju timijana uspešno stimuliše lučenje želudačnih sokova i pomaže u varenju hrane. Osim toga, ako ste preterali sa jelom, umesto uobičajene kafe, bolje je popiti čaj od timijana, jer će vam odmah biti lakše. Čaj, takođe, poboljšava apetit, otklanja anemiju, umor, nazeb.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE