Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gardijan: Samit G20 bio je fijasko

    Protekli samit lidera Grupe 20 posvećen dužničkim problemima evrozone bio je “fijasko od početka do kraja” i najsumorniji globalni skup još od neuspelog sastanka o svetskoj trgovini praćenog velikim nemirima u Sijetlu 1999. godine, piše britanski “Gardijan”.

    “Najbolje što se može reći za okupljanje G20 jeste da su svetski lideri dobili priliku da daju oduška svojim frustracijama i ljutnji. Ali nije dogovoreno ništa od suštinskog značaja. Nema dodatnog novca za Međunarodni monetarni fond (MMF), a Evropa je naišla na hladan stav Kine kada je zatražila doprinos za svoj krizni fond”, piše u komentaru.

    U tekstu se dodaje da je samit u Kanu protekao u senci neočekivane najave referenduma o evropskom paketu pomoći u Grčkoj, nagoveštaja finansijske katastrofe u Italiji i daljeg pogoršanja stanja globalne ekonomije.

    “Gardijanov” komentator navodi da su lideri G20 puna dva dana držali lekciju o međusobnom nejedinstvu i primećuje da su se Vašington i Peking konačno jednom našli na istoj strani, protiv zajedničkog neprijatelja – nervoznih Evropljana.

    U tekstu se napominje da su sud o rezultatima samita odmah dala finansijska tržišta, na kojima se dogodio pad vrednosti akcija, kao i rast kamate na dalje zaduživanje Italije.

    Na kraju samita saopšteno je da će ministri finansija zemalja G20 razmotriti načine za povećanje fondova MMF-a, da će članice G20 koje nisu deo evrozone ispitati mogućnost da daju doprinos evropskom kriznom fondu nakon što Evropa dovede u red svoje finansije, te da je formirana radna grupa koja će razmotriti problem nezaposlenosti mladih.

    “Gardijanov” komentator navodi da su očekivanja uoči sastanka bila mnogo veća i podseća da je francuski predsednik Nikola Sarkozi video skup u Kanu kao priliku za pokretanje kampanje za osvajanje novog mandata, uz objavu konkretnih mera koje će osigurati oporavak globalne ekonomije, saradnju sa poslovnim svetom i sindikatima, te napredak u oblasti usvajanja poreza na finansijske transakcije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE