Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro usvajanje Regionalnog prostornog plana Vojvodine

    Pokrajinska Vlada predala je Regionalni prostorni plan Vojvodine Skupštini na razmatranje. Ukoliko na decembarskoj sednici bude usvojen, biće to prvi takav strateški dokument Pokrajine posle 33 godine, najavljeno je iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
     
    Regionalni prostorni plan Vojvodine, čija je izrada trajala dve godine, usaglašen je sa krovnim dokumentom – prostornim planom Republike Srbije, a vođen je lokalnim planovima koje su opštine predale koordinatoru – pokrajinskom odeljenju Agencije za prostorno planiranje.
     
    Prema rečima direktorke Agencije u Novom Sadu Vesne Popović, lokalne samouprave na vreme su shvatile da interese zajednice mogu da ostvare samo ako ih uvrste u svoje planove razvoja, jer će, nakon usvajanja Regionalnog plana, biti odobravani samo oni lokalni projekti i programi koji su u skladu s njim.
     
    Pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu Dušanka Sremački ističe da je Regionalni prostorni plan obuhvatio sve oblasti života građana Vojvodine i da je on temelj i okvir budućeg razvoja regije.
     
    – Kako će biti uređeni prostor? Kako će se koristiti prirodni resursi, kao što su reke i poljoprivredna zemljišta? Kako povezati gradski prostor, koji je prenaseljen, sa seoskim, koji se prazni, i napraviti ravnotežu u njihovom razvoju? Kako se čvršće povezati sa zemljama u okruženju na zajedničkim projektima? Sve su to pitanja koja, između ostalih, pokreće i rešava Regionalni prostorni plan, ili daje smernice za njihovo rešavanje – objašnjava Dušanka Sremački.
     
    Ona dodaje da će to biti izuzetna prilika da se na svim nivoima, od republičkog do lokalnog, udruže javna preduzeća i institucije, kao što su NIS Naftagas, Železnice Srbije, mnoga pokrajinska preduzeća, kao i lokalne samouprave sa svojim planovima.
     
    Kako najavljuje pokrajinska sekretarka za urbanizam, pokrajinska Skupština trebalo bi da usvoji Regionalni prostorni plan Vojvodine na sednici zakazanoj za decembar, nakon čega će početi njegova primena.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE