(VIDEO): "Tojota" proizvela robote namenjene bolesnima i starima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  (VIDEO): “Tojota” proizvela robote namenjene bolesnima i starima

  Japanski automobilski gigant “Tojota” je objavio kako je razvio četiri tipa robota koji treba da pomognu u nezi bolesnih ili starijih lica.

  S obzirom na sve izraženije starenje japanskog stanovništva, u “Tojoti” očekuju da će ovi njihovi roboti naći široku primenu, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

  Roboti, u čijem su razvoju učestvovali i stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Fudžita, namenjeni su pomoći osobama koje imaju poteškoće u hodanju ili medicinskom osoblju koje pomera nepokretne pacijente.

  Prvi robot je zamišljen kao ispomoć osobi da samostalno hoda, privezan je za noge korisnika i uz pomoć senzora “predviđa” pokrete koje ovaj želi da napravi i daje im dopunsku snagu.

  Drugi robot osobama koje su pretrpele šlog ili neku povredu pomaže da ponovo ovladaju nogama.

  Treći robot je kombinacija “ruku” za podizanje tereta i mobilne platforme i treba da pomogne onome koji se stara o nepokretnom bolesniku da ga podigne iz kreveta i ponovo u njega vrati.
   


  Četvrti robot, opremljen sa dva točka, je namenjen rehabilitaciji, omogućavajući pacijentima da se u okviru terapije bave i nekim sportovima, na primer tenisom ili fudbalom.

  U “Tojoti” predviđaju da će ovi roboti da se nađu na tržištu 2013. godine, ali za sada samo u Japanu.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE