Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO): „Tojota“ proizvela robote namenjene bolesnima i starima

    Japanski automobilski gigant „Tojota“ je objavio kako je razvio četiri tipa robota koji treba da pomognu u nezi bolesnih ili starijih lica.

    S obzirom na sve izraženije starenje japanskog stanovništva, u „Tojoti“ očekuju da će ovi njihovi roboti naći široku primenu, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

    Roboti, u čijem su razvoju učestvovali i stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Fudžita, namenjeni su pomoći osobama koje imaju poteškoće u hodanju ili medicinskom osoblju koje pomera nepokretne pacijente.

    Prvi robot je zamišljen kao ispomoć osobi da samostalno hoda, privezan je za noge korisnika i uz pomoć senzora „predviđa“ pokrete koje ovaj želi da napravi i daje im dopunsku snagu.

    Drugi robot osobama koje su pretrpele šlog ili neku povredu pomaže da ponovo ovladaju nogama.

    Treći robot je kombinacija „ruku“ za podizanje tereta i mobilne platforme i treba da pomogne onome koji se stara o nepokretnom bolesniku da ga podigne iz kreveta i ponovo u njega vrati.
     


    Četvrti robot, opremljen sa dva točka, je namenjen rehabilitaciji, omogućavajući pacijentima da se u okviru terapije bave i nekim sportovima, na primer tenisom ili fudbalom.

    U „Tojoti“ predviđaju da će ovi roboti da se nađu na tržištu 2013. godine, ali za sada samo u Japanu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE