Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Pančevu povećana koncentracija benzena

    U vazduhu u Pančevu se, tokom noći i u ranim jutarnjim satima, beleži povećana koncentracija benzena zbog čega je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila preduzećima u južnoj industrijskoj zoni u tom gradu da usklade aktivnosti sa meteorosloškim parametrima.

    Republička inspekcija angažovala je Zavod za javno zdravlje Pančeva da meri koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u tom gradu, zbog povećanih koncentracija benzena, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

    Koncentracija benzena povećana je zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, jer se kao i obično, tokom oktobra i novembra, noću i u ranim jutarnjim satima, pojavljuju maksimalne vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu.

    Pojava visokih koncentracija u navedenim intervalima ukazuje na atmosfersku pojavu, takozvanu temperaturnu inverziju atmosfere, kada dolazi do spuštanja zagađujućih materija iz gornjih slojeva atmosfere u prizemni sloj, pa merni uređaji registruju povišene koncentracije.

    Sa izlaskom sunca i otopljavanjem dolazi do podizanja sadržaja iz prizemnog sloja atmosfere u gornje slojeve, pa koncentracija u prizemnom sloju opada, a merni uređaji registruju pad koncentracije.

    Inspekcija je naložila da preduzeća u južnoj industrijskoj zoni Pančeva, u cilju preduzimanja mera zaštite vazduha, dobijaju vremensku prognozu i prilagođavaju uslove rada meteorološkim parametrima, definišući vreme vršenja utovara naftnih derivata, obustavu rada Fabrike za obradu voda i smanjenje kapaciteta proizvodnih pogona.

    S obzirom na vremenske prilike koje nas očekuju u novembru, preduzeća su u obavezi da u slučaju prekoračenja graničnih nivoa zagađujućih materija u vazduh minimiziraju i obustave aktivnosti kako bi se koncentracije zagađujućih materija svele na propisane granične vrednosti.

    Republička inspekcije za zaštitu životne sredine će, u slučaju da dođe do kršenja odredaba Zakona o zaštiti vazduha, preduzeti odgovarajuće mere, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE