Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plodnost utiče na težinu bebe

    Bebe rođene uz pomoć tretmana za podsticanje plodnosti su često nešto lakše na rođenju od novoređančadi začete prirodnim putem, ali da li je to posledica tretmana ili neplodnosti zbog koje se on preduzima je još uvek nejasno, poručuje tim američkih stručnjaka s Vašingtonskog univerziteta.

    Na uzorku od 2.000 žena koje su postale majke, je utvrđeno da su one koje su imale probleme s plodnošću u proseku rađale decu za oko 150 grama lakšu nego one koje nisu patile od takvih problema, prenosi Rojters. Utvrđeno je takođe da su deca majki koje su imale problem neplodnosti, izložena većem riziku da na rođenju budu male težine – ispod 2,49 kg.
     
    Neka istraživanja, inače, slabiji razvoj fetusa dovode u vezu s izvesnim zdravstvenim problemima u odraslom dobu, kao što su povišen krvni pritisak i srčana oboljenja.
     
    Tim Ember Kuper, profesor akušerstva i ginekologije s pomenutog univerziteta, je analizirao slučajeve 461 žene koje su se obratile lekarima zbog problema neplodnosti i u narednih deset godina ipak postale majke. Više od polovine ovih žena je podvrgnuto oplodnji in vitro (IVF), 106 je lečeno lekovima protiv neplodnosti, dok su 104 postale majke bez podvrgavanja bilo kakvoj terapiji. Bebe tih žena su upoređene s bebama 1.246 žena koje nisu imale problem neplodnosti, a postale su majke u istom vremenskom periodu.
     
    Generalno su bebe žena s problemom neplodnosti bile sitnije nego bebe plodnih žena. Međutim, nije bilo razlike u prosečnoj težini novorođenčadi majki koje su prošle kroz IVF tretman i onih koje su vremenom zatrudnele bez medicinske pomoći.
     
    Najveća razlika u težini je uočena između novorođenčadi žena koje su primale lekove za podsticanje ovulacije i novorođenčadi majki koje nisu imale problem neplodnosti. Bebe iz prve grupe u proseku su bile lakše od beba normalno plodnih majki za oko 230 grama.
     
    S druge strane, pod najvećim rizikom da na rođenju budu male težine (ispod 2,49 kg) bile su bebe dobijene primenom IVF – 12 odsto, prema ispod osam odsto medju bebama žena koje nisu patile od problema neplodnosti.
     
    Ember Kuper zaključuje da dobijeni rezultati ukazuju da je manja težina beba majki koje su patile od neplodnosti, najviše u vezi baš sa samom tom neplodnosti, a manje je posledica eventualnih zdravstvenih tretmana. Stručnjaci, međutim, zasad nisu u stanju da nižu težinu na rođenju dovedu u vezu sa bilo kojim specifičnim uzročnikom neplodnosti majki.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE